Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Walstad og Reves blinde tro på velferdsprofitørene

Bård K. Dahl er 1.-kandidat for Rødt i Asker.

Foto: INGVILD SILSETH

Ekteparet Walstad og Reve fra KrF og Høyre skriver et innlegg i Budstikka den 29/7, som enten avslører en blind tro på mytene om velferdsprofitørenes skapertrang, eller så viser de en uvitenhet om de forskjellige lovverkene. 

Det er ingen grunn til å tro på påstanden deres om at det offentlige ikke er i stand til å løse utfordringene, fordi antall eldre øker. Det er antall helsearbeidere som er avgjørende i så måte, og ikke om de er ansatt hos ideelle, kommunen, eller profittmotiverte bedrifter. 

Rødt er positive til ideelle organisasjoner, men at millioner av våre skattepenger på mer eller mindre finurlig vis skal gå til overskudd til bedriftseierne, sørger tvert imot til færre helsearbeidere. Den valgfriheten som er viktig for pasienten, er å kunne velge hva en vil ha hjelp til, og når hjelpen trengs, og ikke hvilken logo som står på stellefrakken. 

Det er videre ikke mye å lære av de multinasjonale konsern, og hvorfor ikke? Kommunene har gjennom lovverket forpliktelser som sikrer åpenhet og demokrati, som regulerer likebehandling og habilitet, og som regulerer rett til innsyn i sakspapirer, kommunikasjon og økonomi. Forvaltningsloven, Offentlighetsloven og Arkivloven sørger for dette.

Velferdsprofitørene er organisert som aksjeselskap og følger aksjeloven som har målet om størst mulig overskudd til eierne som sitt fremste, og med stor rett til forretningshemmeligheter som de absolutt benytter seg av. 

Det er mange flinke helsearbeidere og barnehageansatte som jobber i de private selskapene, men etter vår mening så kunne de gjort en bedre jobb for velferdskommunen hvis de hadde vært underlagt offentlig drift, og ikke et lovverk som har overskudd som det bærende mål. 

Det ovennevnte lovverket som kommunens institusjoner ligger under, skal sørge for en åpenhet både for innbyggerne, politikere og journalister så lenge det ikke går på bekostning av personvernet. 

Aksjeloven sørger for det motsatte, nemlig skott der bedriften finner det formålstjenlig. 

Vårt mål er også at Asker skal være det beste stede og bo- også for eldre, men uten velferdsprofitørenes sugerør til kommunekassa.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.