Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Vold mot barn i Asker

Kjell Sandanger (82) er styremedlem i Pensjonistpartiet i Asker.

Kjell Sandanger (82) er styremedlem i Pensjonistpartiet i Asker.

Foto: TRINE JØDAL

Jeg viser til artikler i Budstikka om vold mot barn i Asker. Det er svært nedslående tall fra barnevernet. Heldigvis er det politisk vilje til å ta tak. Det er bevilget 5 millioner kroner for å styrke barnevernet. Er beløpet for lavt? En skal jobbe i nåtid og kunne forebygge på lang sikt.

En trenger godt utdannet helsepersonell, barnevern, skolevesen og andre som jobber med barn og unge som oppdager og identifiserer fysiske og psykiske plager og stiller spørsmål.

Vold mot barn kan deles i to grupper, fysisk og psykisk vold.

Med kunnskap om vold mot barn, tilknytning og traumebevisst tilnærming kan det være lettere å oppdage de barna som utsettes for vold i hjemmet. Det vil også kunne være lettere å forstå og hjelpe slik at det er mulig å redusere konsekvensene.

Psykisk vold er like skadelig for barn. Psykisk vold er typisk eksempelvis mobbing. 

Hos barn kan det utvikles til plager med depressivitet, angst, lav selvtillit, ensomhet, selvmordstanker, psykotiske symptomer og sykdommer som ytrer seg i kroppen som hodepine, magesmerter og søvnvansker.

De fysiske og psykiske problemene kan vare i lang tid. Jo mer vold, desto mer depresjon og angst kan de oppleve i voksen alder. Det er en reell risikofaktor for psykiske helseplager hele livet.

Forskning viser at den som opplever vold og overgrep i barndommen, har større sannsynlighet for å falle ut av utdanning og arbeidsliv. Mye av dette henger sammen med dårlig helse. Å komme i gang med forebyggende tiltak med tidlig behandling er en stor vinn-vinn-sak for individet og samfunnet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.