Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Virkelighetsbedrag

Jeg leste nylig Lisbeth Hammer Krogs innlegg «Er bokollektiv svaret på ensomhet?» Innlegget handlet om ordførers tro på at blokkutbyggingen i Vallerveien 146 vil motvirke ensomhet. Det synes som om ordfører har gått tom for nye ideer og bedre løsninger.

Wikipedia.no definerer «bokollektiv» som « … bolig med svært begrensede private arealer, og der alle arealer utenom soveværelset er felles for alle brukere, og der alle brukerne svarer solidarisk for alle felles utgifter». Boligabc.no definerer tilsvarende som «Gruppe boliger med noe mindre enheter enn ved bofellesskap (anbefalt mellom 30 og 40 kvm). De fleste aktivitetene vil foregå i fellesarealene». Det er ikke hva som skal bygges på den rundt seks mål store Gjettumtomten kommunen nylig solgte for over 100 millioner kroner.

Under tittelen «Det gode nabolag» skal det bygges tre blokker i Vallerveien. En blokk med familieboliger, en blokk med ungdomsboliger med regulerte priser og en blokk med omsorgsboliger kommunen skal kjøpe tilbake fra den private utbyggeren.

Det beste virkemiddelet mot ensomhet er omgang med andre mennesker. Faktum er at interaksjon mellom mennesker kretser rundt felles interesser. Beboergruppene i blokkene som kommer i Vallerveien er i ulike faser av livet og med vidt forskjellige behov og interesser. Utgangspunktet for sosial interaksjon mellom blokkene vil være ringere enn i et vanlig boligprosjekt som appellerer til kjøpergrupper i samme livsfase og med sammenfallende behov – og som derved har større sjanse for å finne felles interesser og pleieomgang. Med andre ord stikk motsatt av ordførers virkelighetsoppfatning.

Vallerveien 146 er et utbyggingsprosjekt, og ikke et politisk virkemiddel mot ensomhet. Politikerne kan vedta mye, men ordfører synes å være i en villfarelse av at hun også kan regulere hvem innbyggerne skal omgås. Ensomhet er et for viktig tema for at ordfører skal bruke problemet som begrunnelse for å romantisere utbyggingsprosjekter med ideer fra hippietiden.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.