Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Villet høyt konfliktnivå fra PBL

– Det er viktig å skille mellom kommunal, ideell og kommersiell drift, skriver Anders Skrede.

Foto: PRIVAT

Vi forstår at kommunikasjonsdirektøren i interesseorganisasjonen Private Barnehagers Landsforbund (PBL) ikke vil snakke om de store pengebeløpene i barnehagesektoren som forsvinner til privat profitt. 

Som andre foreldre ønsker vi mer penger til barna, men da må vi først være sikre på at offentlige midler kommer barna til gode. Slik er det ikke i dag.

Marius Iversen, kommunikasjonsdirektør i PBL, svarer på noe uvanlig vis oss på vegne av stortingsrepresentant Hans Andreas Limi (Frp) i Budstikka 13. november.

For å rydde opp i uriktige beskyldninger fra Iversen først: Vi anklaget ikke Limi «for å være upresis i sitt forsvar av de mange private barnehagene som går en dyster fremtid i møte». Vi påpekte at Limi tar feil når han hevder foreldreeide barnehager har blitt stemplet som velferdsprofitører.

Den politiske uenigheten handler om kommersielle aktører som senker kvaliteten på tjenestene for å oppnå høyere fortjeneste. Det er derfor viktig å skille mellom kommunal, ideell og kommersiell drift.

Utdanningsnytt gjorde en gjennomgang av bemanningen i barnehagene nå i høst, etter at bemanningsnormen ble innført i 2018. Her kom det frem at «Det er foreldredrevne barnehager og barnehager drevet som enkeltpersonforetak som har den beste bemanningstettheten blant de private barnehagene».

Bemanningsnormen har tvunget de kommersielle kjedene til å øke bemanningen, men fortsatt har de fire største kjedene i snitt lavere bemanning enn andre typer barnehager, både private og kommunale.

Det er ikke så rart. Høy bemanning, små barnegrupper og høyt utdannet personal er avgjørende for god kvalitet i barnehagen. Men det er også kostnadsdrivende. Statistikken viser hvordan det kommersielle motivet utgjør en risiko for at forretningsmessige hensyn veies tyngre enn hva som er til barnets beste.

Foreldredrevne og andre små barnehager bør stille seg spørsmål om de er best tjent med å være i selskap med store tunge kapitalinteresser som driver barnehage-som-business.

Adolfsen-brødrene (Norlandia), Hans Jacob og Randi Sundby (Læringsverkstedet) og Eli Sævareid (FUS/Trygge barnehager) står alle på Kapitals liste over norske milliardærer. De har bygget formuene sine på offentlig finansiert velferd.

Spørsmålet politikerne bør stille seg er om familier og samfunnet er tjent med å ha en barnehagesektor det har vist seg uhyre krevende og kostbart å kontrollere, og hvor det stadig må innføres nye regler og reguleringer.

Det er opplagt at deler av sektoren ikke fungerer godt og at PBL øker konfliktnivået selv ved den minste justering som kan påvirke milliardbutikken.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.