Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Vil Bærum egentlig ha et hospice?

– Vi mener det er viktig at Hospice Stabekk drives som en egen fagenhet med spisskompetanse på lindrende omsorg, skriver Therese Werenskiold, som er leder for foreningen Hospice Stabekks venner.

– Vi mener det er viktig at Hospice Stabekk drives som en egen fagenhet med spisskompetanse på lindrende omsorg, skriver Therese Werenskiold, som er leder for foreningen Hospice Stabekks venner.

Foto: EVA GROVEN

Kim-Erik Jansen døde på Stabæktunet sykehjem natt til fredag.

Han ble 48 år, og hans siste ønske var at yngre pleietrengende ikke plasseres på sykehjem med eldre demente.

I en artikkel i Budstikka sier Torbjørn Espelien (Frp), leder av hovedutvalget for bistand og omsorg i Bærum, at kommunen ikke ønsker å ha yngre mennesker på sykehjem. 

Han ber administrasjonen se på muligheten for å benytte Hospice Stabekk, dersom det er pasienter med uhelbredelig sykdom og kort levetid igjen, og som ikke kan bo hjemme eller i omsorgsbolig.

Nestleder i hovedutvalget, Maria Barstad Sanner (H), vil be kommunedirektøren legge frem tiltak for hvordan kommunen kan gi verdige og gode tilbud for yngre mennesker som har denne type pleiebehov. 

Hun sier det handler om å se enkeltmenneskene og deres behov og mener Hospice Stabekk kan være et alternativ.

Foreningen Hospice Stabekks venner er helt enig med Sanner og Espelien i dette: Yngre, pleietrengende mennesker med uhelbredelig sykdom skal ikke avslutte livet på sykehjem med eldre demente, men kunne få et tilbud som ivaretar både pasienten og de pårørende, som ser hele mennesket og gir trygghet og omsorg i livets siste fase.

Det er dette Hospice Stabekk har gjort for pasienter og pårørende siden tilbudet ble etablert i 2003. Derfor var venneforeningen bekymret for det unike tilbudet da kommunen valgte å slå sammen Hospice Stabekk med Stabekk sykehjem. 

To og et halvt år etter sammen- slåingen er vi fortsatt urolige.

Vi var urolige for at to tjenestesteder med så ulike brukergrupper skulle organiseres sammen fordi tilbudene er svært ulike og pasientgruppene har veldig forskjellige behov.

To og et halvt år etter sammenslåingen er vi fortsatt urolige. 

Vi mener det er viktig at Hospice Stabekk drives som en egen fagenhet med spisskompetanse på lindrende omsorg. 

I stedet ser vi tegn på at tilbudet stadig blir mer likt et sykehjem. Sykehjemspasienter, eldre demente og korttidspasienter opptar mange av hospice-plassene mens de venter på sykehjemsplass. 

Det gjør at de pasientene som egentlig burde hatt en plass på hospice i livets siste fase, for eksempel Kim-Erik Jansen, ikke får mulighet til dette.

Vi mener det er to ting som bør skje snarest:

  • Hospice-pasienter må ha førsteprioritet når plassene skal fordeles.
  • Det må ansettes en fagsykepleier/fagkoordinator som har fokus på hospice for å bevare og heve kompetansen.

Bærum kommunes verdier er åpenhet, mot og respekt. Nå må politikere og kommuneadministrasjon vise at verdiene har rot i virkeligheten. 

Vis åpenhet ved å svare ærlig på om kommunen vil opprettholde tilbudet til alvorlig syke og døende pasienter ved Hospice Stabekk, vis mot ved å stå inne for beslutningene som tas, og vis respekt for innbyggerne som ønsker å vite sannheten.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.