Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Viktig og riktig å avlyse eksamen

– Pandemien har rammet Viken-elever i Hvaler, Bærum og Hemsedal helt forskjellig, skriver fylkestingsrepresentant Balder Alvær Olafsen (SV) fra Bærum.

– Pandemien har rammet Viken-elever i Hvaler, Bærum og Hemsedal helt forskjellig, skriver fylkestingsrepresentant Balder Alvær Olafsen (SV) fra Bærum.

FOTO: PRIVAT

Regjeringen lytter endelig til lærere, elever og eksperter og avlyser årets skriftlige eksamen. 

I Viken har det vært stor variasjon på hvor mye elevene får være på skolen. Derfor er det en gledens dag når vi nå får muligheten til å avlyse årets eksamen for elevene våre.

For oss folkevalgte i Viken og SVs stortingsgruppe har det hele veien vært viktig å lytte til de som faktisk er på skolen. Det er ingen hemmelighet at nedstengningen har vært vanskelig for mange elever. Læringsutbyttet er langt større på skolen enn på videokonferanse i Teams, og de fleste ungdommer savner nok å bruke pausene med medelevene sine i stedet for mamma og pappa. 

Derfor er det veldig forståelig at over 80.000 elever har skrevet under på et opprop for å avlyse årets eksamener. Også lærere, rektorer og ekspertene i Utdanningsdirektoratet har anbefalt å avlyse årets eksamen.

Pandemien har også rammet Viken-elever i Hvaler, Bærum og Hemsedal helt forskjellig. Mens noen elever ikke har hatt en eneste time med digital undervisning, har andre opplevd at skoledøra har vært stengt flere dager enn den har vært åpen. 

Elevene ville hatt helt ulike forutsetninger for å lykkes på eksamen, og en gjennomføring av skriftlig eksamen ville derfor vært veldig urettferdig. 

Derfor foreslo SV på Stortinget å avlyse eksamen. Vi foreslo dette allerede i januar for å etterkomme elever og læreres ønske om forutsigbarhet. Nå er ventetiden over, og det er klart at forslaget om å avlyse skriftlig eksamen får flertall.

Et eksamensfritt skoleår er ikke bare et plaster på såret for å veie opp for tapt undervisning. I et vanlig skoleår brukes ofte de siste vårmånedene på eksamenspugging. Ved å avlyse eksamen kan elevene nå bruke slutten av skoleåret på læring i stedet for pugging. Det gir oss også muligheten til å tenke nytt rundt hvordan vi kan bruke tiden på skolen på en enda bedre måte for elevene.

Nå går vi mot lysere tider, og en stadig større del av befolkningen blir vaksinert mot viruset. I mellomtiden jubler vi i SV for at elevene og lærerne har blitt hørt og vi slipper å gjennomføre en urettferdig eksamen i Viken.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.