Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Viken virker ikke

– Det er intet bedre for oss enn at oppløsning av Viken blir en sentral sak i neste valgkamp, skriver innsenderen.

– Det er intet bedre for oss enn at oppløsning av Viken blir en sentral sak i neste valgkamp, skriver innsenderen.

Høyres gruppeleder i Viken fylkesting, Anette Solli, hadde innlegg i Budstikka 2. oktober med overskrift «La Viken virke». 

Det kan høres ut som en besvergelse, men besvergelser virker som kjent ikke. Hvorfor? Fordi Viken, som består av tidligere Østfold, Akershus og Buskerud fylkeskommuner, ikke er en region. Den har hverken felles arbeids- eller boligmarked.

Solli er åpenbart klar over at Viken er upopulær. Hun personifiserer Viken og skriver litt sårt: «What has Viken ever done to you?» og «Har Viken lagt ned fødeavdelinger, skoler, gitt blaffen i veiutbygginger og kollektivtrafikk?»

Bortsett fra at Viken ikke har fødeavdelinger er svaret selvsagt nei. Poenget er at Viken fylkesting skal følge opp disse oppgavene i 51 kommuner til forskjell fra 22 kommuner i Akershus. 

Da sier det seg selv at fokus på Bærums behov blir mindre. I hele Viken fra Halden til Hardangervidda er det sikkert mange fylkesveier og videregående skoler som trenger penger mer enn her i Bærum.

– Vi setter pris på at Solli retter skytset mot Sp og minner velgerne om at det er Sp som hele veien fronter kampen for Vikens nedleggelse, skriver Ragnar Molland (til venstre) fra Bærum Sp. Her med partileder Trygve Slagsvold Vedum.

– Vi setter pris på at Solli retter skytset mot Sp og minner velgerne om at det er Sp som hele veien fronter kampen for Vikens nedleggelse, skriver Ragnar Molland (til venstre) fra Bærum Sp. Her med partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Foto: KARL BRAANAAS

Høyres argument for å beholde Viken er at det er brukt mer enn 300 millioner kroner på denne feilkonstruksjonen, penger som kunne vært brukt på «bedre skole, bedre kollektivtrafikk, mer frivillighet og et rikt kulturliv», som Solli skriver. 

Heldigvis vil det koste adskillig mindre å reversere Viken. En betydelig del av kostnaden gikk til utvikling av IKT-systemer som de tre kommende fylkeskommunene vil kunne ha nytte av.

Uansett er reverseringskostnadene en konsekvens av Høyre-regjeringens feilslåtte politikk og dermed deres ansvar.

For å bøte på noen av problemene har Oslo og nabokommunene innledet regionalt samarbeid. Vi har dermed fått et nytt forvaltningsnivå som ikke er på valg.

«Det blir spennende å se om Senterpartiet i regjeringsforhandlingene er like opptatt av det lokaldemokratiet som de liker å smykke seg med, eller om vil de heller presse sin vilje gjennom via den nye regjeringen.» 

Det er morsomt at Solli nevner nettopp dette. Det var nettopp Høyre-regjeringen som presset igjennom regionsreformen inklusive Viken på tampen av en stortingsperiode med minst mulig flertall og mot flertallet i fylkestingene i Akershus, Østfold og Buskerud. 

Snakk om å overkjøre lokaldemokratiet og gi småpartier (Venstre og KrF) stor makt.

Senterpartiet ønsker at tvangssammenslåtte fylkeskommuner skal kunne søke om oppløsning. Dersom fylkestinget i Viken sender en slik søknad, vil Sp/Ap-regjeringen arbeide for at Stortinget innvilger søknaden. I så fall vil vi om to år kunne velge representanter til Akershus fylkesting.

Vi setter pris på at Solli retter skytset mot Senterpartiet og minner velgerne om at det er Senterpartiet som hele veien fronter kampen for Vikens nedleggelse. Det er intet bedre for oss enn at oppløsning av Viken blir en sentral sak i neste valgkamp.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.