Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Viken og sirkulærøkonomi

– Viken bør konsentrere seg om å holde det gående på ordinært vis, inntil de forhåpentligvis blir sendt på skraphaugen etter stortingsvalget i 2021. Da kan vi få resirkulert Akershus, Buskerud og Østfold, skriver innsenderen.

Man kan lett bli svimmel av å rotere rundt i sirkel. Øyvind Solum fra MDG smiler pent i Budstikka 14. oktober og uttaler at Viken vil satse på sirkulærøkonomi. 

Som Trond Christiansen påpeker i et kort innlegg 20. oktober, er dette en form for ordgyteri, hvor sirkulærøkonomi gjentas gang etter gang, uten at det blir klarere hva det innebærer.

Det er greit å forstå at det blant annet handler om resirkulering av avfall og materialgjenvinning av metaller og andre råvarer. Sirkulærøkonomi er likevel veldig mye mer, skriver Solum, og nevner delingsøkonomi. 

Hvilke «dingser» vi ikke trenger å eie selv er høyst uklart. Han tenker kanskje på bil som en dings. Men det ville jo være høyst upraktisk å dele mobiltelefon, PC, TV og annen elektronikk, som gjerne betegnes som dingser. Heller ikke elsykkel er så praktisk å dele.

At regional planstrategi skulle være en vidunderoppskrift er vel høyst tvilsomt, men er utvilsomt en god oppskrift på mer byråkrati og vidløftige planprosesser og dokumenter. Det er som kjent lett å bygge luftslott, og Soria Moria speiler seg i det fjerne. 

Det ble sagt om en politiker for mange år siden at det er ille å ikke finne ord for sine tanker, men det er verre å ikke finne tanker for sine ord.

Hvordan vi skal «få tak i overforbruket vårt», utover det som kan gjøres med bedre resirkulering, er vanskelig å forstå. Hva betyr det at vi har et overforbruk i Norge? Vi bruker selvsagt mer per innbygger enn Kina, India og andre mer eller mindre fattige land. Men jeg tviler på at folk flest i Norge føler at de lever i en sløsende luksustilværelse. 

Med det boligmarkedet vi har i Bærum og det sentrale Oslo-området, er det mange med vanlige inntekter, som for eksempel sykepleiere eller barnehagelærere, som ikke har råd til å skaffe seg en helt ordinær brukt leilighet. 

Og selv om mange pensjonister har god økonomi, reguleres pensjonene sjelden i takt med prisstigningen, og spesielt eldre pensjonister, med tilnærmet minstepensjon, vil neppe være enige i at de overforbruker.

Overforbruk, klimakrise, ressurssløsing og lignende er ord som miljøbevegelsen og MDG elsker å bruke for å gi folk dårlig samvittighet, som om det ikke skulle være nok å elske bompenger! Det er i hvert fall ikke lille Norge som «koker kloden».

Viken fylkeskommune bør konsentrere seg om å holde det gående på ordinært vis, inntil de forhåpentligvis blir sendt på skraphaugen etter stortingsvalget i 2021. Da kan vi få resirkulert Akershus, Buskerud og Østfold tilbake til utgangspunktet, og sirkelen er sluttet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.