Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Viken mot slutten?

– Viken vil neppe noen gang bli en velfungerende enhet, skriver innsenderen.

– Viken vil neppe noen gang bli en velfungerende enhet, skriver innsenderen.

Det handler om folkestyre, skriver representanter for Sp i Budstikka 28. desember.

Ja, for så vidt er det et viktig argument for å oppløse Viken.

Det har i høst vært mange innlegg om Viken som stort sett har fokusert på kostnadene ved avvikling, i tillegg til kostnadene ved sammenslåingen, som begge hevdes å dreie seg om 300–400 millioner kroner.

Men antagelig er kostnadene ved å la Viken bestå langt større på sikt, og Viken vil neppe noen gang bli en velfungerende enhet.

Tenk bare på kostnaden ved det gigantiske kontorbygget som er planlagt i Sandvika og alle ansatte som må pendle dit hver dag hvis de bor langt unna. Alle kan jo ikke flytte til Bærum med dagens boligpriser.

Det viktigste argument for oppløsning er fylkeskommunenes hovedoppgaver; videregående skoler og fylkesveier.

Idrettsfolk er flinke til å fokusere på arbeidsoppgavene, men disse har vært nesten fraværende i diskusjonen om Viken og fylkeskommunene generelt. Hva har folk i Østfold, Akershus og Buskerud av felles interesser på disse områdene? Selv i gamle Akershus var det lite som knyttet Asker og Bærum sammen med kommunene på andre siden av Oslo.

Drift, vedlikehold og utbygging av fylkesveier og videregående skoler, uten noen lokal forankring, vil lett skape uenighet når interessene og forholdene er så ulike.

Hvilken interesse har folk i Østfold eller Hallingdal av disse oppgavene i Asker og Bærum? Med knappe ressurser blir det bare en kilde til konflikt når man skal prioritere mellom så forskjellige områder, med ulike behov og ulik standard på skoler og veier. Det har vært vanskelig nok innad i Akershus.

Ideelt sett burde Asker og Bærum vært egen fylkeskommune, for folketallet er mer enn stort nok, og det er det også i resten av Akershus som kunne kalles Romerike fylkeskommune, eller Romerike og Follo.

Bærum har også ønsket å overta ansvaret for videregående skoler, og tar man fylkesveiene i tillegg, ville også disse kunne få et løft og kanskje det til og med kunne bli sykkelvei langs Griniveien?

Selv om det på kort sikt koster noe å oppløse Viken, vil en uansett ikke kunne bruke disse pengene til klimatiltak i India, som Jørgen Grønneberg foreslo (i fullt alvor?) i et innlegg i Budstikka.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.