Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Viken må beholde fritt skolevalg

Fritt skolevalg er motiverende for elevene
Privat

Det er elevene selv som vet best hvilken skole de vil gå på, derfor må ordningen med fritt skolevalg fortsette i Viken.

Det er flere partier på rødgrønn side som ønsker å fjerne ordningen med fritt skolevalg. De vil ha et inntak basert på postadressen eleven bor på. Det man glemmer her er at det er flere grunner til at elevene ønsker å velge selv. Det kan være at en skole som er lenger unna har et tilbud som passer en bedre eller man vil komme bort fra det gamle miljøet og få nye venner. Dette har også med trivsel og motivasjon å gjøre. Det er motiverende å kunne velge skole selv, noe som igjen har en positiv effekt på både skoleresultater og frafallsproblematikk. Akershus-skolen er et godt eksempel på dette.

Akershus har hatt fritt skolevalg i 15 år. Hele 93–94 prosent av elevene har kommet inn på sitt første valg. Noen har kommet inn på sitt andre valg. Det betyr også at prinsippet om fritt skolevalg fungerer, fordi man har kunnet velge hvilken skole man vil gå på hvis en ikke kommer inn på første valget.

Det har vært et godt arbeid for å minke frafallet i Akershu-sskolen. Resultatet er at Akershus er på topp i landet når det gjelder antall elever som har bestått videregående opplæring. Samtidig har resultatene vært gjennomgående gode og på landsbasis så er Akershus-skolen også på topp når det gjelder gjennomsnittskarakterer.

Argumentet man bruker for å fjerne fritt skolevalg er at de med lavest karaktersnitt blir taperne og er henvist til skoler som geografisk ligger langt unna. Slik er det ikke. I Akershus har man en ordning der 5 prosent av alle plassene er reservert disse elevene. Det sikrer at elevene ikke må reise langt for å gå på skole og at de kommer inn på en skole i nærheten som kan gi dem et godt og solid skoletilbud.

I denne perioden med en god utvikling i Akershus-skolen har Frp hatt leder for hovedutvalg for utdanning. Frp er en garantist for fritt skolevalg, fordi det er mer motiverende og fremmer gode skoleprestasjoner.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.