Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Viken er en katastrofe for oss skattebetalere

VIKEN: Østfold, Akershus og Buskerud skal bli Viken fra 1. januar 2020. – Viken har ingen robust og varig fremtid, og mangler et naturlig grunnlag i demografi og geografi, skriver innsenderen.

Ideen Viken har absolutt ingen støtte i de tre fylkestingene som snart blir region Viken.

Bare et knapt flertall på Stortinget, og en samstemt regjering, som fremhever seg selv som reformsterk og fremtidsorientert, vil dette. Og de avviser alle motstandere som sinker og for å ville tilbakeskritt.

Les også: Hvor er protestene mot region Viken?

Les også: Viken – pengegaloppen satt i system?

Viken er en katastrofe for oss skattebetalere. Viken har ingen robust og varig fremtid, og mangler et naturlig grunnlag i demografi og geografi.

Altfor mye er dessuten uavklart. Den bedrifts- og samfunnsøkonomiske kostnaden ved dette eventyret vil nå uante høyder.

Det fremheves at Viken vil redusere såkalte friksjonskostnader. Det blir én overordnet politisk ledelse som kan treffe flertallsvedtak. Det erstatter forhandlinger mellom selvstendige enheter om temaer av felles interesse, særlig når det gjelder transportløsninger og arealpolitikk.

Slike friksjonskostnader preger i dag det politiske landskapet i altfor stor grad.

Denne type skjulte kostnader er en sentral grunn for at jeg mener Bærum bør søke fusjon med Oslo. I Viken vil denne type effektivitetsgevinster være begrenset, men mellom Oslo og Bærum er situasjonen helt annerledes.

Vi får ett felles overordnet organ som kan treffe effektive beslutninger gjennom åpne demokratiske prosesser i saker som er viktige for både Oslo og Bærum. Og vi i Bærum kan i tillegg få to til fire lokale folkevalgte utvalg tilsvarende bydelsutvalgene i Oslo.

Det er minst fire åpenbare grunner til det:

  • Vi slipper å være en del av utopien Viken, og det enorme pengesløseri det vil være.
  • Vi er en naturlig del av Stor-Oslo. Ikke Hallingdal eller Jeløya.
  • Vi reduserer de betydelige friksjonskostnadene i alle de store sakene som involverer Oslo.
  • Og vi får etablert et bedre nærdemokrati i Bærum. Det er underlig at ikke flere slutter opp om en slik helt enkel organisasjonslogikk som verner oss skattebetalere mot dårer.

Bare vi i Bærum kan bare ta ansvar for egen situasjon. Det er politikerne i Sandvika som sitter på nøkkelen. Byvekstavtalen, som Bærum vil bli en del av, er ikke en måte å gi Bærum (bare noen få personer) medinnflytelse på, men et middel til å tvinge Bærum til å bidra økonomisk til alt man har bedt om. Og det er ikke lite – om alt skal gjennomføres.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Er det sånn vi skal drive utvikling i Bærum?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.