Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Vi trenger mer klimavennlige bygg i Bærum

FREMMER FORSLAG: - Vi foreslår at alle bygg i Bærum skal ta i bruk klimavennlige materialer, og at alle nye kommunale bygg har passiv- eller plusshus-standard innen 2020,skriver Marianne Rieber-Mohn, Ap, medlem av Bærum kommunestyre og formannskap.

Tiltak. Bærum må satse mer offensivt på klimatiltak innen byggesektoren.

Derfor har kommunestyregruppene til Ap, Venstre, MDG og Rødt sammen foreslått åtte nye tiltak til rådmannens klimastrategi innen bygg.

Les også: Kommunen må bidra til et seriøst arbeidsliv

Les også: Drømmen om et klimaklokt Bærum fra 2019

Varmepumper bør være ryggraden i miljøvennlig energieffektivisering i husholdningene.

Luft-til-luft varmepumper er enkle å montere og en effektiv måte å utnytte energien på.

Vi foreslår at kommunen vurderer støtteordninger for installering av luft-til-luft varmepumper, slik at vi kan få fortgang i utbyggingen.

Kommunen bør benytte solceller eller solfangere på sine bygg. Kommunen har hatt noen forsøksprosjekter med solfangere.

Nå er tiden moden for å iverksette dette i større skala. Solfangere på tak kan være et verdifullt supplement til dagens nett-strøm.

Vi foreslår at alle bygg i Bærum skal ta i bruk klimavennlige materialer, og at alle nye kommunale bygg har passiv- eller plusshus-standard innen 2020.

Som strategi skal byggeplassene bli utslippsfrie. Fornebu og andre nybyggingsområder bør være etablert som nullutslippsområder innen 2027.

Da setter vi en standard for utviklingen av byer i Norge.

For å bistå innbyggerne foreslår vi at kommunen utarbeider en veileder for klimavennlige energiløsninger i eksisterende bebyggelse og verneverdige hus.

Det er mange som ønsker å gjøre noe med energiforbruket sitt, men er usikre på hva de kan gjøre og hvor effektivt det er.

Det trengs mer informasjon til innbyggere og utbyggere. Byggesaksbehandlingen av klimatiltak må også forenkles.

I formannskapet ble forslagene våre stort sett nedstemt av Høyre. De inntar en «vente-og-se»-holdning. Ting skal utredes, vurderes og tenkes på.

Våre forslag er godt kjent i Norge. De er anbefalt av Klimapanelet som kommunen opprettet. De inngår i Eiendomssektorens veikart over anbefalte strakstiltak.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Klimastrategien skal behandles i kommunestyret 28. februar. Jeg oppfordrer Høyre til å endre holdning fra å være Bærums største klimabrems til å støtte tiltakene slik at vi kan nå målet om Bærum som klimaklok kommunen i 2020.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler