Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Vi trenger hjelp for å beskytte dyrene ved jernbanen

Organisasjonen Fugleadvokatene rettet kritikk mot Bane Nor etter at denne fuglen ble funnet død på Asker stasjon i det organisasjonen kaller en piggtråd-lignende installasjon. – Det siste vi ønsker er å skade duene, skriver innsenderen.

FOTO: PRIVAT

Det vises til artikkel i Budstikka 19. november der Fugleadvokatene mener Bane Nor er skyldig i mishandling av byduer.

Det siste vi ønsker er å skade duene. Utstyret som skal holde dem borte, er satt opp av et profesjonelt firma, slik det er vanlig på offentlige bygg. Det skal hindre at duene setter seg på gesimser, takrenner og utspring, og heller flyr videre. 

Vi bruker mye penger på vedlikehold og stadig utbedring av dette utstyret. Vonde hendelser der fugler blir skadet, skjer derfor sjelden. Dessverre er det andre farer på stasjonene som er langt verre for fuglene og andre dyr.

Vi ber folk om hjelp, så vi bedre kan beskytte dyrelivet ved jernbanen og våre anlegg. Det hender for ofte at duer og andre dyr blir påkjørt av togene. Strømførende ledninger er også farlige. Derfor er det svært viktig at folk ikke mater fuglene ved stasjonene, det tiltrekker seg mange duer og andre dyr, som for eksempel rotter.

Møkk fra både duer og rotter er forbundet med smittespredning og sykdomsfare. Vi vet at due-ekskrementer kan inneholde lus, salmonella og annen smitte. I tillegg er det etsende og kan ødelegge materialer til taktekking, fasader og billakk. Dette ønsker vi ikke i nærheten av en jernbanestasjon, der mange mennesker ferdes.

Byduer er ikke opprinnelige fugler i vårt klima og i tett bystruktur, men har funnet fotfeste spesielt der de blir matet av mennesker. Da kan byduer opptre i relativt stort antall og langt mer enn naturen selv vil kunne støtte. Byduens «forfedre» er en viltlevende dueart som finnes i bratte klipper i Middelhavsområdet – klippeduen. I moderne byer finner byduer sitt leveområde ofte på tak eller utspring på bygninger eller broer.

Jon-Erik Lunøe er adm.dir. Bane Nor Eiendom og medlem av Norsk Ornitologisk Forening.

FOTO: BANE NOR

Det viser seg at et spekter av tiltak er mest effektivt: begrense mattilgang (oppfordre til at folk ikke mater duene), begrense hekkemuligheter samt begrense oppholdssteder.

Alt dette må selvsagt skje på en måte som ikke volder skade eller lidelse. Her bruker Bane Nor et firma som er faglig oppdatert og som håndterer dette på en god måte. Det gjør vi for å holde våre stasjoner og omkringliggende områder trygge og rene for togreisende og kunder.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.