Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Vi skal ha en nullvisjon for nedbygging av matjord

– Bærum kommune har de siste årene stelt svært pent med matjorda, skriver formannskapsmedlem og tidligere varaordfører Ole Kristian Udnes (H).

FOTO: KARL BRAANAAS

Den alltid gode og velmenende Anne Jortveit skriver i Budstikka 27. august om viktigheten av å verne matjorda, også i et langsiktig klimaperspektiv. På vegne av Norsk klimastiftelse gir hun en betimelig påminnelse om viktigheten av matsikkerhet, og at verdens matfat trues av klimaendringene.

Da er det godt å vite at Bærum kommune de siste årene har stelt svært pent med matjorda. I fjor ble det bygd ned kun 11 dekar matjord i kommunen vår. Heretter skal vi ha en nullvisjon. Dette i motsetning til en rekke andre kommuner, også i Akershus, som med langt mindre befolkningsmengde og utbyggingspress årlig har bygd ned hundrevis av dekar med matjord.

I tillegg til Høyres mer konsekvente politikk de senere år har Ap løftet dette politikkområdet frem og blant annet bedt om en jordvernplan i Bærum. Partier som V, MDG og SV har alltid vært sterke forsvarere av jordvern. Også Sp har gjeninntrådt i kommunestyret og får muligheten til å være med på denne politikken. Totalt sett betyr dette at Bærum kommunestyre kan samle seg om en sterk og forpliktende vernelinje for matjord i fremtiden.

Den jordvernpolitikken Bærum kommune har ført de senere år, er egentlig ganske bemerkelsesverdig. Vi er Akershus’ og Vikens desidert største kommune i folketall. Vi er en av Norges aller mest tettbefolkede storkommuner. Og vi har løpende et stort behov for nye skoler, barnehager, eldresentre osv. Likevel har vi vært i stand til praktisk talt å unngå all nedbygging av dyrket mark de senere år.

Anne Jortveit nevner Fossumsaken og Smiejordet. Vi skal behandle en egen reguleringsplan her, og jeg ser ikke bort fra at sluttresultatet vil bli en økning av dyrket mark i Bærum fremfor en reduksjon.

En nullvisjon i årene som kommer tror jeg det er mulig å oppnå, med den tverrpolitiske bevissthet vi nå ser på dette området hos Bærums-politikerne. Det betyr at vi kan bruke kommunestyrets verdifulle tid på å diskutere andre spørsmål.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.