Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Vi må snakke

Vi vet at folk med psykiske lidelser må oppsøke sin fastlege for å bli henvist til psykiater. Det er så å si mulig å komme gjennom nåløyet. Med ventelister opptil et år. Innen den tid har flere tatt livet sitt.

Du må stå på og være sterk inni deg. Men når du er uten mål og mening, redd og alt av krefter inni deg er utvisket, kan du ganske enkelt ikke hjelpe deg selv. I en slik situasjon ser du ingenting. Bare tomhet og mørke.

600 mennesker tar livet sitt i året – barn, unge og eldre. Hver femte nordmann rammes av psykiske lidelser. Sinnet vårt – det som rører seg inni oss – skal ikke snakkes om.

Kan det da bli noe bedre? Det å komme inn i en dyp depresjon kan skje alle mennesker. Du må snakke med noen om det. Du løser ikke problemene selv. Husk, det er ikke flaut å være psykisk nedfor.

Vi må snakke om selve livet, meningen med livet

Dersom du er så heldig å komme inn gjennom dørene til en psykiatrisk avdeling, vil du få ro og kyndig hjel. Bli kvitt angsten og komme over kneika.

Om du er så heldig, vil du igjen fungere som menneske, komme over depresjonen, tørre å gå i forretninger, ringe, ta telefonen, orke å gå turer. Skrittene dine vil bli lettere. Du føler ingen forfølgelse, tør å se menneskene inn i øynene. Det skjer noe med deg, time for time.

Du merker angsten slipper taket inni deg. Vi må snakke om psykiske lidelser, som vi snakker om det å brekke et ben.

Vi må snakke om selve livet, meningen med livet.

Jeg tror det ligger en viss redsel i menneskene for å komme for nær hverandre. Enn om vi kunne vise litt mer omsorg, følelser overfor hverandre?

Det er «det indre» som teller. Og det er «vi» med psykiske lidelser som spiseforstyrrelser, følelsen inni kroppen, som roper om hjelp.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.