Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Vi må snakke om barnetrygden i Bærum

– Om vi tar gjennomsnittlig barnetrygd på 1.054 kroner i måneden, utgjør dette skarve 14.317.536 kroner i Bærum, skriver Stine Høivik i Bærum SV.

– Om vi tar gjennomsnittlig barnetrygd på 1.054 kroner i måneden, utgjør dette skarve 14.317.536 kroner i Bærum, skriver Stine Høivik i Bærum SV.

FOTO: PRIVAT

Bærum avkorter barnetrygden når de beregner sosialhjelp til sine innbyggere som mottar dette. Dette begynner å bli en parodi. Jeg har nevnt det før, og vi si det igjen til kommunen endrer praksis, slik Asker har gjort fra nyttår.

Nyeste statistikk fra Statistisk sentralbyrå referert i Fagbladet 17.03.21 viser at hver tredje kommune i Norge har funnet ut at de ikke lenger skal gjøre dette. 

Hvorfor vår kommune som er blant de med den sunneste økonomien i landet, fortsatt tar barnetrygden fra de fattigste familiene, synes jeg er vanskelig å forstå.

I Bærum gjaldt det 1.132 barn i 2020. Om vi tar gjennomsnittlig barnetrygd på 1.054 kroner i måneden, utgjør dette skarve 14.317.536 kroner i Bærum. Disse få millionene i direkte statlig støtte vedtar altså våre styrende politikere at de fattigste familiene i kommunen vår ikke skal nyte godt av, slik som du og jeg med våre barn.

Vi må derfor snakke om konsekvensene av dagens politikk for våre innbyggere. Vi vet at det å vokse opp i fattige familier er hovedfaktoren for utenforskap. Man får ikke være med på fritidsaktiviteter, bursdager til klassekamerater og skoleturer, går sulten og spiser dårlig, klærne passer ikke, og ferier og høytider feires ikke slik som hos de fleste andre barna.

Kommunen plikter etter sosialtjenesteloven å skape et samfunn som minker fattigdommen og sikrer innbyggerne våre sosial og økonomisk trygghet. På dette punktet svikter Bærum.

Det å ikke få avkortet sosialhjelpen ved å regne barnetrygd som inntekt vil dermed bety så utrolig mye for disse barna og sikre en noe større stabilitet i deres liv. Man får mange matpakker for 1.054 kroner i måneden.

Det å gi bedre oppvekstvilkår slik at fattigdomsspiralen brytes er det beste forebyggende tiltaket vi kan gjøre for dem som bor i våre kommuner. Vi ønsker alle gode lokalsamfunn hvor innbyggerne er en del av fellesskapet. Jeg ønsker at kommunen skal ha et nullmål for Statistisk sentralbyrås statistikk neste år.

Individuell frihet finnes ikke om man ikke har trygghet i fellesskapet og våre felles velferdsgoder. Det er dette som er vårt verdigrunnlag. Å skape gode individuelle liv gjennom rammen av fellesskapet. Jeg mener derfor at de aller fleste innbyggerne i Bærum er tjent med en annen politikk enn den som føres i dag. 

Men vi kan begynne med å snakke om barnetrygden, og tenke på de barna dette gjelder. De som ikke mottar samme muligheter som dine og mine barn fordi de styrende politikerne heller prioriterer annerledes.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.