Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Vi må gjøre livet litt enklere i tiden som kommer

Det er viktig for byggebransjen at plansaker ikke forsinkes, skriver Matias Opdal Weseth (H) i Bærum.

Foto: TRUDE BLÅSMO

Konsekvensene av koronakrisen er vanskelig å spå, men man kan allerede nå ane konturene av hvordan den vil ramme økonomien og folks hverdag fremover. Foruten å vaske hendene våre og holde god avstand fra hverandre, må vi som kommune stille oss spørsmålet: «Hva kan vi gjøre for å dempe krisen?»

Erfaringene fra finanskrisen i 2008 viser at bygg- og anleggsnæringen fikk hard medfart. Den gangen mistet 11.000 folk i næringen jobbene sine. Heidi Finstad, administrerende direktør i Treindustrien, varsler dramatiske effekter dersom reguleringssaker blir forsinket. Flere av medlemsbedriftene har allerede varslet permitteringer, og antagelig vil det varsles flere. Som en kommune med ja-holdning til næringslivet, bør Bærum sørge for at effektiviteten i plan- og byggesaksavdelingen opprettholdes – om ikke økes – for å dempe de økonomiske konsekvensene av krisen. Saker som må besluttes politisk må heller ikke forsinkes.

Likevel har Bærum kommune ennå ikke sørget for at alle politiske utvalg kan holde møtene sine digitalt. Formannskapet skal avholde sitt kommende møte digitalt, men saksmengden er for stor til å behandle alle sakene som venter. Jeg har stor forståelse for at situasjonen er vanskelig. På en annen side må man ta innover seg de langsiktige konsekvensene av den politiske stillstanden og finne raske løsninger for å bryte den. Det er bra at kommunen nå jobber med å få på plass digitale møteløsninger.

Når plansakene endelig når planutvalget, må vi som politikere bidra til den felles dugnadsinnsatsen. Selvsagt skal man ikke si ja til alle saker. Selvsagt skal alle byggeprosjekter ha høy standard. Og selvsagt skal man ikke bygge der vi ikke ønsker bygging. Vi skal fortsatt ha en balansert og tilpasset utbyggingspolitikk, men Høyre er et næringsparti som ser viktigheten av å legge til rette for utvikling og folks arbeidsplasser.

Personlig mener jeg at vi – både politikere og innbyggere – kan vise en litt mer positiv holdning til næringslivet i den krisen vi er inni. Som Erna sa i talen sin til folket onsdag: «Dette er ikke tiden for jeg. Dette er tiden for vi». Istedenfor å resolutt stemple et byggeprosjekt som «forkastelig», kan man heller løfte frem de positive sidene ved det. Man bør tenke at «dette kan være med og redde vanlige folk fra økonomisk ruin» før man bestemmer seg. For dem som jobber i byggenæringen betyr det mye. For oss alle vil det dempe de enorme ringvirkningene av krisen.

Oslo Børs har tapt mer enn fire års oppgang knapt én uke etter at Norge gikk inn i full «krisemodus». I Bærum har 4.000 arbeidssøkere meldt seg hos NAV siden fredag 6. mars. Det vil skapes færre jobber samtidig som flere kastes ut i ledighet. Det blir verre, før det blir bedre. Lokalt kan vi sørge for at folks hverdag blir litt enklere og overkommelig de neste månedene. For å løse krisen er vi avhengig av at alle viser dugnadsånd. Det vil uten tvil være nødvendig i lokalpolitiske saker også.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.