Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Vi må aldri ta friheten vår for gitt

– Gratulerer med årets viktigste merkedag! Fred og frihet har aldri vært gratis og må aldri tas for gitt, skriver Tobias Waage Bremnes (18), leder av Asker og Bærum Unge Venstre.

– Gratulerer med årets viktigste merkedag! Fred og frihet har aldri vært gratis og må aldri tas for gitt, skriver Tobias Waage Bremnes (18), leder av Asker og Bærum Unge Venstre.

Foto: MAGNUS HUNDVIN

8. mai er det 77 år siden krigen i Europa tok slutt og Norge igjen ble et fritt land etter fem år med naziokkupasjon. 

8. mai er en dag for å minnes alle som risikerte og ga livet sitt i kampen for frihet. På en dag som denne er det viktig å minnes på hvilke verdier som ble kjempet for, og ikke minst hva de kjempet imot.

De siste månedene har virkelig vist at frihet aldri kan tas for gitt. Den freden og friheten som vi nyter så godt av i dag, er ikke kommet av seg selv. Den eksisterer ikke i et vakuum og er noe som må forsvares og hegnes om hver eneste dag. 

Vi må aldri glemme at friheten og alle de verdiene som vi er så stolte av i dagens samfunn, eksisterer bare så lenge vi har evne – og ikke minst vilje – til å forsvare dem.

På en dag som denne, er det også viktig å sende en tanke til alle de i Ukraina som i dag kjemper sitt livs viktigste kamp. Ukrainerne kjemper ikke bare for sin egen frihet, men for hele den frie verdenen. 77 år etter at demokratiet og de verdiene vi holdt så kjært seiret, truer nok en gang et autoritært regime den frie verdenen.

Mange veteraner som har kommet hjem fra tjeneste, sliter med psykiske så vel som fysiske problemer. Som samfunn har vi en plikt til å se til at de får tilstrekkelig oppfølging og hjelp samt gi dem erstatningen de har krav på. 

Og selv om dette arbeidet har kommet et stykke de siste årene, så har vi ennå en lang vei å gå før vi er i mål.

De som sliter etter tjeneste, skal ikke bli oversett eller mistenkeliggjort, men skal møte anerkjennelse og få oppfølging med tilstrekkelig med ressurser. Man må arbeide mer aktivt imot at psykiske plager blir tabu, og omfanget av psykiske skader må kartlegges.

Erstatningsordningene må også bli mer tilgjengelige, og man må sikre at krav til bevisførsel tar høyde for at dokumentasjon for skadetidspunkt kan være vanskelig å skaffe.

Gratulerer med årets viktigste merkedag! Fred og frihet har aldri vært gratis og må aldri tas for gitt.

Til alle som sto opp og bekjempet okkupasjonsmakten under andre verdenskrig, og alle veteraner og stadig tjenestegjørende siden: Takk for friheten.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.