Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Vi kan alle være klimahelter - del 2

Boligplanene i Semsveien gjorde meg varm og jeg måtte sette meg til avkjøling, skriver innsenderen.

FOTO: EVA GROVEN

Ordfører i Asker, Lene Conradi skriver i Budstikka 04.10.19: «Vi vet at det haster å legge om samfunnet i mer klimavennlig retning... Ekstremvær, isbreer som smelter og arter som forsvinner. Likevel er jeg klimaoptimist.»

Du er heldig, Lene Conradi.

Jeg led ikke vondt under krigen, og det var naturlig å hjelpe til da familien fikk tildelt potetparsell ved Ullern kirke. Vi syklet og hadde redskaper, og en kasse til oppsamling av hestemøkk vi fant langs veien. Naboen hadde geit i kjelleren, og jeg har senere tenkt at de voksne var flinke til å løse problemer.

Da jeg leste om 14 eneboliger som er besluttet bygget på landbruksjord på Sem i Asker, ble jeg varm og måtte sette meg til avkjøling. Dere som har besluttet dette har jo aldri levd i en langvarig matkrise, i dag er kriser noe som skjer langt borte og det angår ikke oss.

På Fossum, øst i Bærum, er det regulert til fotballbane på Smiejordet, på beste jordbruksjord. Det ligger en fotballbane med lys 400 meter derfra, på Barketomta, men det er for langt fra klubblokalene. Ny fotballbane betyr at matjord fjernes og sprengstein tilføres. Igjen måtte jeg sette meg til avkjøling.

Jeg vil ikke unnskylde beslutningstagerne, men jeg måtte finne en forklaring eller en trøst. Den fant jeg hos den kjente biologen James Lovelock. I min forenklede og primitive tekst, kan hende kan vi forstå ham slik:

Klimakrisen skyldes oss mennesker, og vi kan si at den begynte da våre forfedre begynte å koke og steke sin mat. Da begrenset de noen alvorlige sykdommer og oppnådde høyere levealder. De lot kanskje leirbålet brenne hele natten og skremte bort de store rovdyrene. Homo sapiens ble konge på haugen, og den posisjonen har vi aldri gitt fra oss. Vi har søkt forbedringer hele veien og vi er mange som tror at vi nå er i ferd med å ødelegge for oss selv. Fremskritt ligger i menneskets gen og vi har ikke tid til å forandre det.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.