Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Vi graver våre graver – om enn fossilfritt

Trond Røed i Asker Frp.

Foto: Knut Bjerke

Nylig var det nye kommunestyret i Asker var samlet til sin første politiske debatt. Der var også reguleringsplanen for utvidelse og ombygging av Søndre Borgen helsehus til behandling. Dette er en satsing på god eldreomsorg som Asker Frp støtter fullt og helt.

Imidlertid hadde V med støtte fra H fått inn et tillegg i sluttbehandlingen at byggeplassen skal være fossilfri. Dette er en fordyrende og kompliserende tilleggs bestilling fra kommunen. Vi forstår at flertallet har fått klimafokuset.

Løsningen ligger i å bruke mindre energi. Og effektivisere innsatsfaktorene. Ikke å gjøre det mer kostbart for kommunens innbyggere med tvilsomme klimatiltak.

Løsningen ligger i å bruke mindre energi

Pr i dag er det ikke mange som har batteridrevne gravemaskiner. En batteridrevet gravemaskin koster drøyt tre ganger så mye som en tilsvarende dieseldrevet. Da sier det seg selv at mindre lokale entreprenører blir utelukket fra konkurranse, og at de som vinner anbudet vil måtte ta en høyere pris. Det er også flere forskningsbaserte miljøer som reiser tvil om CO2-reduksjonen ved batteridrift på kjøretøy og om bruken av mineraler til batteriproduksjon er bærekraftig.

Det er jo heller ikke slik at det nødvendig vis blir mindre CO2 og forurensning lokalt heller. Da kravet om fossilfri byggeplass også kan imøtekommes ved bruk av biodiesel. Men det stiller helt spesielle krav til motoren å kunne gå på 100 prosent biodiesel. Dette finnes kun på helt nytt materiell, og er pr. i dag lite utbredt og til høyere kostnad. Spesielt mindre entreprenører vil med slike krav bli skviset ut.

Og selv blant de mest «klimabevisste» er det tvil om effekten av biodrivstoff. Også Senter for klimaforskning Cicero har beskrevet dette som en tvilsom klimaeffekt. CO2 er CO2 uansett opphav.

FNs bærekraftsmål skal være styrende i den nye kommunen. Det omfatter både muligheter for god utdanning, rent vann og mye mer. Det har også Frp gått inn for, men spørsmålet er hvordan vi forvalter oppgaven.

Det er også blitt kjent at Asker kommune skal sende en delegasjon til klimakonferanse i Abu Dhabi på nyåret og da selvfølgelig med fly. Det gir en uheldig signaleffekt å kreve fordyrende og tvilsomme klimakrav om fossilfrie gravemaskiner, samtidig som en sender delegasjon fra Asker på fly til klimakonferanse i Abu Dhabi.

Så får det heller være at representanten Kari Sofie Bjørnsen fra Høyre ikke liker at jeg trekker en slik parallell, under kommunestyrets behandling. Men det som betyr noe er hvordan slikt blir oppfattet av innbyggerne.

Det er helt uvesentlig om enkelte fra H ikke liker at jeg etterspør en rasjonalitet i handling. Det er innbyggerne hun og H blir å forklare seg for, når innbyggernes brukerbetalinger på SFO og VA gebyrene går opp. Og på dette punkt må vi også kunne få være uenige. Det er det som er politikk. Og da hjelper det nok ikke H å slå seg på brystet å si så flinke vi er som graver våre graver fossilfritt.

For du kan regne med at Frp også fremover vil påpeke og handle når økonomi og rasjonalitet settes på spill.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.