Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Vi er pålagt en helserisiko, men regjeringen snur oss ryggen

– Vi opplever et hardere klima i fengslene, med mye rusmisbruk og store psykiske helseplager blant de innsatte. Det er blitt en tøffere arbeidshverdag. Vi er pålagt fysiske øvelser i arbeidstiden. Men vi får ikke yrkesskadeerstatning hvis det skulle gå galt på trening, skriver innsenderen, som er tillitsvalgt på Ila i Bærum.

– Vi opplever et hardere klima i fengslene, med mye rusmisbruk og store psykiske helseplager blant de innsatte. Det er blitt en tøffere arbeidshverdag. Vi er pålagt fysiske øvelser i arbeidstiden. Men vi får ikke yrkesskadeerstatning hvis det skulle gå galt på trening, skriver innsenderen, som er tillitsvalgt på Ila i Bærum.

Foto: KARL BRAANAAS

Det er risikabelt å jobbe i fengsel. Også på Ila fengsel og forvaringsanstalt.

Vi må være forberedt på plutselige hendelser og vold – også mot oss ansatte. 

Vi er pålagt fysiske øvelser i arbeidstiden. Men vi får ikke yrkesskadeerstatning hvis det skulle gå galt på trening.

Et knapt flertall i Stortinget nekter oss samme vilkår som våre kolleger i politiet. 9. juni stemte regjeringspartiene Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, og med Fremskrittspartiet på vektskålen, ned opposisjonens forslag om å likestille ansatte i kriminalomsorgen og politiet.

Den formelle beslutningen tas av Stortinget, den reelle av regjeringen. Justisministeren er derfor den vi anklager: For nok en gang å svikte oss.

Vi i kriminalomsorgen er åpenbart ikke like mye verdt som kollegene i politiet. Vi har de siste åtte årene opplevd å bli mer og mer overkjørt. 

En statsminister og justisminister, med sine partifeller på Stortinget, som ga oss en kraftig kilevink: Nei, dere kan ikke få erstatning for yrkesskade under operativ trening – på jobb, for å fikse jobben. 

Det er fullstendig urimelig å bli så åpenlyst forskjellsbehandlet.

Vi må trene på å beskytte ansatte og innsatte. Vi må kunne dempe aggresjon med diplomati, men også kunne stanse vold med makt. 

Trusler og voldsbruk i norske fengsler er urovekkende mange. Fengselsbetjenter er de som står i førstelinjen i norsk kriminalomsorg. Vi står på for å sette en politisk vedtatt kriminalpolitikk ut i livet, for å gjøre samfunnet sikrere for oss alle. 

Og vi står på mer enn noen gang, fordi regjeringen systematisk har kuttet i driftsbudsjettene. Vi blir færre om å løse stadig mer krevende oppgaver. Vi får mindre tid til å drive rehabilitering.

Vi opplever et hardere klima i fengslene, med mye rusmisbruk og store psykiske helseplager blant de innsatte. Det er blitt en tøffere arbeidshverdag.

Vi er pålagt tøff operativ, fysisk trening for å være forberedt på å takle kritiske situasjoner. Vi skal kunne gå i nærkamp, evakuere og frigjøre. Selvsagt skjer øvelsene under kontrollerte forhold, men de skal gjentas og gjentas – og risikoen er der, hele tiden. 

Noen ganger går det galt, og vi får en alvorlig smell. Noen av oss blir fysisk skadd: I pålagt øving, i arbeidstiden. Men det er altså ikke nødvendigvis en yrkesskade, mener Stortingets flertall. Ikke i kriminalomsorgen, men derimot i politiet! Hallo! Hørt om logikk.

Vi er organisert i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund. Forbundet har stått hardt på dette kravet. Kriminalomsorgsdirektoratet har støttet forslaget. Det samme har LO og Advokatforeningen.

Flertallet i justiskomiteen stilte seg bak oss. Flertallet på Stortinget dolket oss i ryggen. Det er takken for at vi risikerer helsen for å sette politikken deres ut i praksis. 

Det er risikabelt å operere i justissektorens førstelinje, enten det er for å pågripe kriminelle eller passe på domfelte. Og det er like risikabelt å øve, enten du bærer den ene uniformen eller den andre.

På Stortinget er det derimot trygt å være – helt til neste valg. Helt til september. Vi kommer ikke til å stemme på partiene som har falt oss i ryggen. Det er for risikabelt.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.