Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Vi er ikke sjakkbrikker

Bærum klarer ikke å fylle opp kontorene, skriver Budstikka 3. august. Avisen avslører at hele 15 prosent av kontorlokalene på Lysaker og Billingstad står tomme.

Liberalistene mener vi har løsningen på dette og lignende problemer. Vi vil innføre et nytt reguleringsbegrep, friregulering. Friregulering betyr kommunen skal tolke lovverk så vidt som mulig. Dette medfører at eier av eiendommen får bestemme langt mer, og kan avgjøre om det skal være bolig, kontor eller butikk på sin eiendom.

Dersom friregulering blir innført vil ikke situasjoner som dette oppstå, for markedet svarer langt raskere enn noen politikers planregulering gjør. Det vil også gjøre at alle de andre tabbene politikerne har gjort sist valgperiode ikke vil skje. Vi vil ikke få et kommunestyre som forbyr konkurranse mellom matbutikker, som på Blommenholm. Vi vil ikke få et kommunestyre som truer butikker med dagsbøter på 100.000 kroner, fordi de selger små artikler kundene deres vil kjøpe, som på Grini. Vi vil rett og slett få en kommune som respekterer innbyggernes valg.

Problemer som på Lysaker oppstår fordi politikerne i dag oppfører seg som om de spiller sjakk. De dikterer hvor mange arbeidsplasser det skal være et sted, hvor mange eneboliger og hvor mange leiligheter. Vi vet derimot at dette ikke virker, de har ikke noe grunnlag for å beregne etterspørselen etter kontor kontra bolig. Verktøyet som tillater slik sentralstyring uten problemer finnes rett og slett ikke.

Adam Smith skrev for 260 år siden om dette i boken “Teorien om de moralske følelser”. Han beskrev politikere som mennesker som tror de vet best. Mennesker som vil forme et samfunn fra toppen til bunnen etter sin vilje. Mennesker som vil overstyre individene i samfunnet. Smith påpeker at dette aldri går som politikerne vil, nettopp fordi mennesker ikke er sjakkbrikker. De tar selvstendige valg og opponerer når det brukes tvang. 

At politikerne tror de kan behandle oss som sjakkbrikker, er grunnen til at Liberalistene eksisterer. Der de andre partiene alle vil tvinge deg til å følge deres plan, sier vi ganske enkelt at det er ditt liv og ditt valg.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.