Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Vi er fortsatt bekymret for Hospice Stabekk

BEKYMRET: Therese Werenskiold er leder i Hospice Stabekks venner.FOTO: KATRINE LUNKE/APELAND

Venneforeningen ved Hospice Stabekk ble ikke mindre bekymret etter å ha lest innlegget fra Torbjørn Espelien, leder for Hovedutvalg bistand og omsorg i Bærum. Snarere tvert imot.

Espelien skriver at Hospice Stabekk ikke vil få noen negative endringer ved at de får en ny avdeling som ligger tilnærmet vegg i vegg. Videre skriver han at «Hospice Stabekk vil få en avdeling som heter Stabekk BBS, og det vil medføre at Hospice Stabekk får enda mer kompetanse og dermed blir et enda mer robust tjenestested.»

Torbjørn Espelien:Hospice Stabekk består

Bekymringen fra venneforeningen er ikke at «Hospice Stabekk får en ny avdeling som ligger tilnærmet vegg i vegg», men at stillingen som institusjonsleder ikke erstattes. Når man fjerner et årsverk, til og med en lederstilling, er det rart om det ikke får negative konsekvenser for tilbudet.

I tillegg er det misvisende å si at Hospice Stabekk vil få en avdeling som heter Stabekk BBS. Det som skjer i praksis er at Stabekk Bo- og behandlingssenter organiseres sammen med Hospice Stabekk. Det innebærer at lederen for Stabekk Bo- og behandlingssenter i tillegg blir leder for Hospice Stabekk, og dermed får ansvar for enda flere medarbeidere, fagområder, pasienter og pårørende.

Bekymringen handler ikke om leder som person, men om den faglige organiseringen. Venneforeningen tviler ikke på institusjonslederens kompetanse, men det er ikke relevant i denne sammenhengen.

Les også:Bekymringsfulle endringer ved Hospice Stabekk

For oss er det ikke innlysende hvordan Hospice Stabekk skal bli mer robust gjennom sammenslåingen. Nedbemanning fører sjelden til mer robuste tjenester. I dette tilfellet vil Stabekk Bo- og behandlingssenter, som har færre sykepleiere per pasient, kunne bli mer robust ved at man henter kompetanse og personell fra Hospice Stabekk istedenfor å leie inn vikarer ved fravær.

At rådmannen ønsker dette er naturlig, da kommunen vil spare utgifter. Det som bekymrer venneforeningen er at dette vil gå på bekostning av tilbudet til pasienter og pårørende ved Hospice Stabekk.

Espelien skriver: «Det er ingen som tenker tanken om at man skal blande sammen de forskjellige brukergruppene.» Dette var heller ikke venneforeningens bekymring. Vi er urolige for at to tjenestesteder med så ulike brukergrupper blir organisert sammen. Dette fordi de to tilbudene er svært ulike og pasientgruppene har veldig forskjellige behov.

Les mer på budstikka.no/debatt

Mange av pasientene ved Hospice er unge og har små barn som pårørende. For å opprettholde tilbudet mener vi det er viktig at Hospice Stabekk drives som en egen fagenhet med spisskompetanse på lindrende omsorg.

Til sist i innlegget skriver Espelien at den palliative omsorgskompetansen ved Hospice Stabekk skal formidles til alle sykehjem i Bærum. Det er en god tanke, men vil kreve dedikerte og økte ressurser. Bærum kommune valgte for noen år siden å legge ned et ambulerende palliativt team fra Hospice Stabekk som hadde akkurat denne oppgaven.

Kanskje det nå er tid for å gjenoppta denne kompetansedelingen?


Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.