Dette er Budstikkas lederartikkel mandag 6. juni 2016.

Da oppdaget du noe uvant rundt i løypa. Asylsøkere som var plassert som løypevakter og som sanitærpersonell.

– En vinn-vinn-situasjon, sier styremedlem i Norsk Folkehjelp Asker og Bærum, Erik Engh.

Les også: Asylsøkere stiller som frivillige

Les også: – Endrer dagen og livet

Les også: Asylsøkere har fått venneforening

Asker og Bærum har, og vil få, mange asylsøkere. I stedet for å sitte inne på asylmottak, trenger de å bli engasjert. Da vil forståelsen for det norske samfunn og våre særegenheter vokse raskere. Gleden av å være til nytte og gjøre gagns arbeid vil også føles positivt for de aller fleste.

Sykkelrittet er ikke det første som får bistand fra Norsk Folkehjelp og en gruppe asylsøkere. Så langt har Folkehjelpen gitt bistand på ikke mindre enn 23 aktiviteter. Det lokale hjelpekorpset har avtaler som sanitærbistand med en rekke arrangører, og legger ikke skjul på at det hadde blitt vanskelig å yte tjenesten dersom det ikke hadde vært for asylsøkerne.

Før asylsøkerne bistår med hjelp, gjennomgår de opplæring i regi av Norsk Folkehjelp. Etter hvert blir de fagpersonell på et visst nivå.

– De kan basis førstehjelp, de kan bruke hjertestarter, de kan basis bruk av førstehjelpsutstyr og de kan utføre «enklere reparasjoner», sier Engh.

Norsk Folkehjelp i Bærum har kun gode erfaringer med å benytte asylsøkere som frivillige. Asylsøkere vil gjerne integreres, og de vil gjerne vise at de kan gjøre en samfunnsinnsats dit de er kommet. Norsk Folkehjelp tilbyr kompetanse, opplevelser og god kontakt i ulike lokale miljøer. Det er forbilledlig – og antagelig til stor glede for begge parter.

Det er selvsagt også et poeng at omverdenen ser at det på asylmottakene sitter mennesker som vil lære og hjelpe – og som har ressurser vi trenger i vårt samfunn. Det former holdninger, det gjør det enklere å være asylmottagere også for nye grupper som kommer hit.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Vi håper Norsk Folkehjelp her går foran med et godt eksempel. De aller fleste lag, foreninger og organisasjoner har behov for flere frivillige. Ser de på asylsøkere som en ressurs og en mulighet, trenger ikke veien være lang fra forening til asylmottak og fra asylmottak til praktisk arbeid.

En asylsøker sier det slik: «Etter at jeg var ferdig med videregående skole hadde jeg ikke noe å gjøre, og jeg var bare inne. Jeg fikk tilbud fra Norsk Folkehjelp om å være med på aktiviteter som sanitetsmannskap. Jeg synes det er kjempegreit å komme ut, treffe folk og lære noe nytt». Etter at Abinaya Thulasinathan tok kurset, har hun vært på 60–70 oppdrag. Mange har mye å lære av Folkehjelpens engasjement!

Dette er Budstikkas lederartikkel mandag 6. juni 2016.