Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ventetidene må kraftig ned

Skolebiler står i kø for oppkjøring ved trafikkstasjonen på Billingstad. Ventetid for førerkort og pass må ned.

Skolebiler står i kø for oppkjøring ved trafikkstasjonen på Billingstad. Ventetid for førerkort og pass må ned.

Foto: Mats Sauro Høimyr

Det er nå flere måneders ventetid for å få fornyet pass hos politiet i Sandvika. En familie fra Asker forteller at da de i november forsøkte å bestille, var første ledige time ikke før i februar. Da Budstikka testet sist fredag, dukket første mulighet opp ikke før nøyaktig to måneder frem i tid, 11. april.

For den som skal ta førerkort, er situasjonen enda verre. En 18-åring fra Bærum forteller at hun siden september forgjeves har forsøkt å skaffe seg time for oppkjøring ved trafikkstasjonen på Billingstad. Trafikkstasjonen opererer nå med en 16 ukers planleggingshorisont, som betyr at målet er at kandidater skal få oppkjøringstime innen 16 uker – altså fire måneder – fra de bestiller.

Situasjonen er åpenbart uholdbar. Både for pass og førerkort. Selvsagt har alle som skal fornye passet, selv et ansvar for å følge med på utløpsdatoen og være ute i god tid med fornyelse. Tiden da man kunne dukke opp på flyplassen med et utløpt pass og likevel få reise etter ekspresshjelp av politiet på stedet, er for lengst over. Og kjøreelever og trafikkskoler må naturligvis planlegge opplæringen godt slik at alt er klart i god tid før ønsket oppkjøringsdato.

Situasjonen er åpenbart uholdbar.

Men vi må også kunne stille krav og ha forventninger til det offentlige. Politiet og Statens vegvesen må oppfylle sin rolle ikke bare som kontrollmyndighet, men like mye som serviceinstitusjon. Innbyggerne skal ikke oppleve unødige hindringer og forsinkelser i sitt møte med offentlige tjenester. Tvert imot må passmyndighetene og trafikkmyndighetene akkurat som alle andre offentlige tjenester, sørge for en effektiv gjennomføring av sine oppgaver i takt med behovet og etterspørselen som til enhver tid eksisterer.

Oslo politidistrikt bekrefter overfor Budstikka at det de to siste årene har bygget seg opp et etterslep ved passkontorene. Billingstad trafikkstasjon legger heller ikke skjul på trykket på førerprøver er høyt. For begge er pandemien forståelig nok en hovedforklaring på problemene. Sykefravær og smittevernbegrensninger, at flere nå vil ha førerkort for å kunne holde seg unna offentlig transport og at folks reiselyst igjen er raskt økende, har ført til større pågang enn de klarer å takle.

Politiet og Statens vegvesen forteller begge at de har satt i verk tiltak for å få ned ventetiden. Som utvidede åpningstider, overtidsjobbing og økt rekruttering av fagpersonell. Det er bra. De lange ventetidene for pass og førerkort bør raskest mulig være historie.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.