Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Venstresiden og «velferdsprofitørene»

– Jeg heier på mangfold og innovasjon og gir full støtte til kvinner og menn som vil eie, drive eller arbeide med velferd i både offentlig og privat regi, skriver Monica Therese Vee Bratlie (H).

– Jeg heier på mangfold og innovasjon og gir full støtte til kvinner og menn som vil eie, drive eller arbeide med velferd i både offentlig og privat regi, skriver Monica Therese Vee Bratlie (H).

Foto: KARL BRAANAAS

Venstresiden i norsk politikk er aktive i bruken av det negativt ladede ordet «velferdsprofitører». Men hva innebærer egentlig ordet velferdsprofitør?

Ifølge Store norske leksikon er profitør en «person som er opptatt av egen profitt, men som bryr seg lite om uheldige konsekvenser av denne virksomheten. En profitør er altså en person som tjener seg rik på noe som er til stor ulempe for andre».

Er det virkelig sånn at seriøse private bedrifter som jobber med velferd eller driver barnehager, er ondskapsfulle pengemaskiner som kun er opptatt av å berike seg selv og sine eiere? Og er tjenestene de bedriver til stor ulempe for oss andre?

Jeg er klar over at det i årene rundt 2012/2013 var en del store private barnehager som gikk med betydelige overskudd, men dette er noe som har endret seg betraktelig de siste årene.

Private bedrifter som leverer offentlige tjenester som barnehageplasser, sykehjemsplasser og lignende, har de samme kravene som sine offentlige konkurrenter, og brukerundersøkelser viser også at de aller fleste leverer veldig gode tjenester. 

Og gode tjenester og en mulighet til å velge det som passer best for akkurat deg, mener jeg er en styrke i samfunnet vårt.

Noe annet som opptar meg er de mange kvinnelige gründerne innenfor blant annet helse- og omsorgssektoren. De bidrar med innovasjon og forskning, og også til nytenkning om hvordan det offentlige kan bruke ressurser mer effektivt. 

Dette kan gi lavere kostnader og bedre tjenester. Er ikke det bra, da?

På ett av våre nettmøter i kvinneforum fikk vi høre om en gründer som hadde utviklet en serie av kommunikasjons-, følelses- og relasjonskort som ble brukt på både skoler, i barnehager, på helseinstitusjoner og i ulike bedrifter. 

Hun var i begynnelsen eneste ansatte i virksomheten, men produktet ble tatt godt imot og hun måtte ansette flere. Etter hvert gikk også virksomheten med overskudd, men hun fortalte at hun i noen fora faktisk var flau over å fortelle at hun tjente penger på sitt produkt og at hun klarte å livnære seg på sin gode forretningsidé.

Målet om å gå med overskudd er helt grunnleggende for alle bedrifter. Konkurranse mellom offentlige og private velferdsleverandører skaper innovasjon og muligheten til å effektivisere tjenestene gjennom å lære av de beste – offentlige eller private.

Jeg heier på mangfold og innovasjon og full støtte til kvinner og menn som vil eie, drive eller arbeide med velferd i både offentlig og privat regi.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.