Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Velodromen i Asker blir taperen i regjeringens Bingolotto

På denne tomten langs Langenga nedenfor Bleiker bygges sykkelvelodromen. – Helt siden oppstarten av prosjektet har tanken om å ha skoledrift i tilknytning til anlegget vært sentral, skriver innsenderen.

På denne tomten langs Langenga nedenfor Bleiker bygges sykkelvelodromen. – Helt siden oppstarten av prosjektet har tanken om å ha skoledrift i tilknytning til anlegget vært sentral, skriver innsenderen.

Foto: EVA GROVEN

Velodromprosjektet i Asker har vart i snart et tiår og har samlet enormt med krefter på samme lag for å få gjennomslag. 

Da er det synd at ideologi skal stikke kjepper i hjulene på driften av Askers nye storstue.

Helt siden oppstarten av prosjektet har tanken om å ha skoledrift i tilknytning til anlegget vært sentral. Målet har vært å sørge for høy aktivitet ved anlegget på dagtid og samtidig eksponere så mange som mulig for de unike idrettsmulighetene dette anlegget vil gi til Asker og omegn.

Tirsdag 25. januar kom beskjeden om at én av to skoler som skulle holde til i anlegget, likevel ikke får tillatelse. Det skjer til tross for at søknaden er i tråd med regelverket som gjelder nå, og på tross av at alle høringsuttalelser har vært positive til etableringen av Norsk Realfagsgymnas ungdomsskole (NRG-U) i Asker.

For regjeringen handler dette om en kamp mellom private skoler i konflikt med offentlige skoler.

Søknaden er i tråd med regelverket som gjelder nå, og alle høringsuttalelser har vært positive.

For alle lokale krefter som har stått på for etableringen av denne skolen, er dette selvfølgelig et slag i ansiktet. Spesielt for ildsjelen bak den unike pedagogikken som NRG-U leverer på, Roger Elstad, har vedtaket en terminal følelse over seg. Som han selv sier i Budstikka torsdag: – For oss har toget gått nå.

– Det kan ikke være sånn at politisk ideologi skal medføre at langsiktige planer blir like tilfeldige som en trekning Bingolotto, skriver Dag Schartum-Hansen i Norges Cykleforbund.

– Det kan ikke være sånn at politisk ideologi skal medføre at langsiktige planer blir like tilfeldige som en trekning Bingolotto, skriver Dag Schartum-Hansen i Norges Cykleforbund.

Foto: EYVIND SVERRE MENNE

For velodromprosjektet er toget fortsatt på skinnene, men det er ikke tvil om at denne beslutningen vil ha store konsekvenser for driften av velodromen og for aktiviteten og de positive ringvirkningene vi hadde forhåpninger om.

Umiddelbart betyr det at næringsbygget i tilknytning til velodromen får vesentlig mindre i leieinntekter enn tidligere estimert – og det gjør at salgssummen for bygget reduseres betydelig og reduserer egenkapitalen i prosjektet med om lag 7 millioner kroner.

I praksis betyr det at prosjektet sitter igjen med større gjeld – og med mer gjeld kommer større utgifter. Som en direkte konsekvens må prisene skrus opp, noe som vil gjøre tilgjengeligheten til velodromen dårligere enn det vi hadde ventet.

Det synes vi i prosjektet er veldig synd. Den store tanken bak denne satsingen har vært å bringe sykkelsporten nærmere barn og unge, og ikke minst gi et tilbud til de som av ulike grunner ikke har så mange alternativer å velge mellom. Dette står akkurat nå i fare.

Den største negative konsekvensen ligger likevel ikke i det økonomiske – men i den aktiviteten 200 ungdommer ville skapt i miljøet rundt velodromen. 200 ungdommer som daglig ville blitt kjent med alt velodromen kan tilby, og som ville vært gode ambassadører ut i et lokalmiljø vi er avhengige av å bli kjent med.

Aktiviteten ved driften av den andre ungdomsskolen, NTG-U, og barnehagen som også vil være på plass ved anlegget, vil være kjærkommen – og bidra til at anlegget vil ha betydelig aktivitet i årene som kommer.

Da regjeringen høsten 2021 bestemte seg for å fryse etableringen av såkalte profilskoler, og gjorde dette med tilbakevirkende kraft – satte den helt enkelt suksessen til vårt prosjekt på spill. Det er uheldig.

Det kan ikke være sånn at politisk ideologi skal medføre at langsiktige planer blir like tilfeldige som en trekning Bingolotto.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.