Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Velkommen til velferdsprofitører

ELDREOMSORG: – Eldre fortjener bedre enn å bli behandlet som utgiftsposter i politikernes spill om innflytelse, skriver innsenderen.
ELDREOMSORG: – Eldre fortjener bedre enn å bli behandlet som utgiftsposter i politikernes spill om innflytelse, skriver innsenderen.

Liberalistene Bærum ønsker alle velferdsprofitører velkommen til Bærum.

Vi mener det kun er positive sider ved at de som skal passe våre barn, stelle våre syke og hjelpe våre eldre er direkte ansvarlig overfor dem som mottar hjelp.

Når det offentlige påtar seg ansvaret for utførelse av oppgaven skjer det en vridning som er uheldig.

Offentlige ansatte ønsker selvsagt å hjelpe akkurat som private, men viljen deres løser ikke det systematiske problemet.

Med det offentlige kan ikke bestemor si nei, med mindre hun er millionær, når det er noe galt med tilbudet, og verdifull tilbakemelding går tapt siden klager ikke får konsekvenser.

I det private marked er det annerledes, der har kunden har alltid har rett. I det offentlige, der det er politikeren som vedtar, er det politikeren som alltid har rett. Dette er naturlig ettersom det er den som betaler de ansatte må tilfredsstille.

Vi i Liberalistene Bærum jobber med ferdigstilling av vårt valgprogram for valget i 2019. Vi tilbyr velgerne en løsning som vil gjøre at eldre, som fortjener langt bedre enn det offentlige systemet tilbyr, kan få det uten at det koster en ekstra skattekrone.

Vi vil la eldre selv styre sitt budsjett i kommunen. De kan ta sin andel av budsjettet og bruke det på offentlig tilbud som i dag, eller de kan ta det og se hva private vil gi dem for pengene.

 

LEDER: Petter Holone, leder for Liberalistene Bærum.
LEDER: Petter Holone, leder for Liberalistene Bærum.

Det er ikke småbeløp det er snakk om, for ifølge Ressurssenter for omstilling i kommunene koster en offentlig sykehjemsplass i snitt 953.670 kroner per år eller 2.612 kroner per dag.

For 2.612 kroner dagen kan man få veldig mye på det private markedet. Flere har foreslått å sette opp dedikerte helårs cruisebåter med leger, sykepleiere og støtteapparat.

Noen, om de kunne, vil kanskje heller betale sin familie for å passe på dem i stedet for fremmede, mens andre kanskje bare ønsker litt mer frihet i hverdagen enn de får av det offentlige.

For 2.612 kroner om dagen burde det være mulig å gjøre veldig mye mer enn det offentlige gjør.

På Nordstrand er det en privat tilbyder som gir de eldre mer frihet. En såkalt velferdsprofitør.

De kaller seg Villa Omsorg og ble startet av tidligere kommunalt ansatte som var misfornøyd med måten ting ble gjort i det offentlige. På Villa Omsorg kan eldre selv bestemme hva de spiser, de blir ikke nektet å drikke vin eller øl, de sover når de vil. De behandles som myndige individer.

Beboer Kamilla Dahlstrøm (92) forklarte til TV2 i 2017 «Her bestemmer jeg selv når jeg vil opp om morgenen. På sykehjemmet kom de og kastet dynen av meg og sa at nå må jeg opp.»

Villa Omsorg koster omtrent det samme som det offentlige, 2.650 kroner per døgn.

Det er ingen grunn til å nekte eldre selv å ta kontrollen. De som er fornøyd med slik det er, trenger ikke å bytte, men de som ikke er fornøyd, må også få bestemme selv.

Eldre fortjener bedre enn å bli behandlet som utgiftsposter i politikernes spill om innflytelse.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Liberalistene Bærum skal være din vakthund i kommunen, og vi skal bjeffe når politikerne tar fra deg valgfriheten. Det er ditt liv, og det skal være ditt valg!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.