Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Veier og naturinngrep i marka

– Ethvert «inngrep» i marka er ikke nødvendigvis ødeleggende for naturopplevelsen, skriver innsenderen.

Foto: KNUT BJERKE

Bjørn Kåre Salvesen synes (Budstikka 15. oktober) jeg har vært for krass i mitt innlegg (Budstikka 3. oktober) om den foreslåtte «skogsbilveien» i Vestmarka og utbedringen av traseen Muren-Brunkollen. 

Men det beste bør ikke bli det godes fiende, for det er mange hensyn å ivareta, og ethvert «inngrep» i marka er ikke nødvendigvis ødeleggende for naturopplevelsen.

På 1960- og 70-tallet var det store konflikter om bygging av skogsbilveier i marka, jf. striden rundt byggingen av Spålsveien, som jeg den gang var sterkt imot. Men i dag har de fleste innsett at de skogsbilveiene vi nå har i marka også kan være et gode for folk flest, som ikke driver med terrengsykling på stier, noe som heller ikke er uproblematisk naturmessig sett.

Skiforeningen har gjort en stor jobb med tilrettelegging for sykling i marka, med trillestier og lignende, som gjør det mulig å sykle rundt hele marka, hjemmefra og helt opp mot Mylla og tilbake, det vil si cirka 10 mil på en dag. Det finnes knapt den sti, vei eller topp jeg ikke har vært på i marka de siste 60 årene. men når man blir eldre, innser man kanskje lettere at marka ikke blir rasert av en moderat tilrettelegging for andre enn de aller sprekeste.

Da var prisverdig at Bærumsmarkas venner, og Salvesen, i sin tid bidro til at «Obosbyen» fra Sørkedalen over Lathusåsen til Fossum ble skrinlagt. Men det vi snakker om nå, er inngrep som overhodet ikke vil ødelegge naturopplevelsene for de aller fleste.

Men jeg kan innrømme at jeg brukte vel sterke påstander til slutt i mitt innlegg, for å provosere frem en debatt om bruken av marka.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.