Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Veien videre – etter E18

Alt som minner om motorvei over Sandviksbukten må fjernes, skriver nestleder i planutvalget, Elisabeth H. Gjølme (H).Foto: FOTO: PRIVAT

Veien videre må gå under Sandvika.

Når den skjemmende motorveibroen er borte, vil Sandvika få sjøfronten tilbake og utvide byen med boliger, handel og næringsliv. Tett på fjorden, Kadettangen, Kalvøya og Høvikodden.

Fjorden kan igjen bli til felles glede både for dem som bor og dem som ferdes i Sandvika.

Sandvika har hatt mange utredninger – og utallige drømmer. Vi vet at mennesker tiltrekkes av sjø, bølgesus og båtliv. For å komme dit, er det flere veier til målet for Bærums hovedstad. Først av alt må dagens E18 under bakken, og alt som minner om motorvei over Sandviksbukten må fjernes. Som i Oslo der en gigantisk trafikkmaskin i Bjørvika måtte vike for byutvikling med Opera, Munchmuseum, boliger og næringsbygg. Alt nær knyttet til fjorden. Det Oslo fikk til, må vi også klare å få til i Bærum.

Den byen vi ønsker oss må være funksjonell og tilegnet befolkningen. Strandsonen må gi plass til bryggeanlegg a la den nye flotte strandpromenaden langs Sandvikselven. Bak kan det vokse frem høykvalitetsbygg som både rommer uteliv, handel og boliger.

Fra fjordkanten og innover til Franzefoss vil det vokse frem en helt ny by. Tilpasset morgendagen. Kort vei til kollektivtilbudene. Næringsliv og handel et steinkast unna inngangsdøren. Små leiligheter for de unge, tilpassede boligområder både for barnefamilier og eldre. Et bysamfunn der generasjonene glir i hverandre – og skaper det gode liv, gode møteplasser og god variasjon. Et Sandvika å være stolt av – både for dem som bor i byen eller benytter byens tilbud.

Det vil sette høye krav til planlegging og arkitektur. Og til skånsom fremferd. Men en drøm trenger det ikke å være.

I planutvalget møter vi utbyggere som vil være med på å forme den «nye» byen. Selvsagt med appetitt på kvadratmeter. Men det er politikernes oppgave å sette grenser. For barna som vokser opp skal ha grøntområder, lekeplasser, idrettsanlegg, skoler og fritidsaktiviteter. På samme måte som barnefamiliene skal ha enkel tilgang til barnehager, kollektivtilbud og dagligvarehandel. Og de godt voksne skal lett finne egne møteplasser, kulturtilbud, eldresentre og gode benker langs strandpromenaden. For alle ligger Kadettangen og Kalvøya og venter som gode rekreasjonsområder.

Det er den gode infrastruktur, den gode arkitekturen og det gode bylivet vi har som oppgave å skape.

I dag kan Bærum av og til virke fragmentert. Derfor er skoler, idrettslag og lokale kulturtilbud så viktig. Men også felles møteplasser. Det bygger tilhørighet og stolthet. Sandvika har potensial til å bli en slik by. Der all kollektivtrafikk møtes. Der du stopper opp fordi byen gir de gode opplevelsene.

Alle ønsker et grønt Bærum. Der vekst og vern må være avstemt. I realiteten betyr det at vi må skjerme det vi har av verdifulle natur- og grøntarealer. Skal vi lykkes med en slik politikk må vi også ha plass til nye generasjoner og til mennesker og næringsliv som ønsker å flytte til kommunen vår. Det gjør vi ikke i retning Marka. Det kan vi gjøre når E18 frigjøres og åpner opp nye arealer for næring og boliger i Sandvika, Høvik og Lysaker.7676

Veien videre er utfordrende – men også spennende.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.