Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Våre skattepenger brennes

Petter Holone leder Liberalistene i Bærum.

Foto: Trine Jødal

Politikerne i Bærum har lite respekt for hva som er ditt. De krever den høyeste formueskatten de har lov til å pålegge deg. Problemet påvirker alle – fra venstresiden til høyresiden – fordi pengene sjeldent brukes til noe fornuftig.

Måten pengene brukes på, er at politikere bruker andres penger på andre. Det er den dårligste måten å forvalte samfunnets ressurser, ifølge nobelprisvinner i økonomi, Milton Friedman. Her i Bærum ga for eksempel politikerne våre skattepenger til kunstner Lise Wulff for å hekle et plagg til en stein. Beløpet var ikke stort, 2500 kroner. Problemer er at slikt skjer hele tiden. 2500 kroner for heklet stein her og 20 000 for kunststipend der. Mange bekker små blir det penger av. Helgen 13. juni ble sirkelen komplett. Tre damer mente kunstverket burde bli til aske, så da brant de det opp. Kanskje de burde kalle asken for postmoderne kunst, for så å sende en regning på 2500 kroner til våre politikere også?

Kun når politikerne styrer pengene vil noen ende opp med å brenne kunsten de selv har betalt for. I 2020 brukes svimlende 500 millioner i Bærum på budsjettposten Miljø, idrett og kultur. Er dette virkelig nødvendig? Selvsagt ikke. Den beste kulturen får vi når vi kjøper den selv. Du drar på konserten du liker, du betaler for kinobilletten til filmen du vil se, og du kjøper maleriene du synes er bra kunst. Slik vil Liberalistene det skal fungere fungere for all kultur. Vi vil ikke at politisk oppnevnte råd eller byråkrater skal bestemme hvilken kunst du skal betale for.

En annen måte skatt er skadelig på er at den fører til merkelige vridingseffekter i økonomien. Vridningseffekten ble fastslått til å medføre et 20 prosent effektivitetstap på samfunnet av Finansdepartementet i 2007. Forenklet betyr det at folk velger å bruke pengene sine på andre måter enn de hadde gjort, om skattene ikke hadde vært så høye. For eksempel vil en person velge å male huset sitt selv heller enn å betale en profesjonell maler, som gjør det raskere og bedre.

Dette skjer fordi du ikke kan bytte time for time. Staten skal ha sin andel. Dermed ender det med at du må jobbe en ukesvis eller mer for å betale en maler for arbeidet som tar noen dager. Resultatet er at vi kaster bort tid på å gjøre ting vi er dårlige til. For i et samfunn med høye skatter og avgifter blir det billigere å bruke to uker på å gjøre en jobb som for en profesjonell tar tre dager selv, for da skal ikke det offentlige ha sin andel.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.