Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Våre kommuner må ha helhetlige boligstrategier

– Vår målsetting er at så mange som mulig skal ha mulighet til å kjøpe sin egen bolig i våre kommuner, skriver Anita Malmer Solli (til venstre) og Stine Høivik i Bærum SV.

– Vår målsetting er at så mange som mulig skal ha mulighet til å kjøpe sin egen bolig i våre kommuner, skriver Anita Malmer Solli (til venstre) og Stine Høivik i Bærum SV.

Foto: FOTO: Malene Nilssen

Kommunene må vise sosialt ansvar og bygge boliger flere kan ha råd til. 

Kommunene må bruke sin eiermakt og planleggingsmyndighet til å vedta gode helhetlige boligstrategier og stille krav til utbyggere om boformer, kvalitet, pris og miljøaspekter.

I løpet av de siste årene har boligprisene steget kraftig i pressområdene til Oslo, og det bygges mye, men å skaffe seg et trygt hjem har blitt helt umulig for mange. 

For å kjøpe bolig i dag, er man avhengig av to solide lønninger. Dette har sjelden for eksempel alenemoren eller sykepleieren. 

Det er altfor mange i kommunene som ikke har nok egenkapital, eller får tilstrekkelig med lån, til å ha råd til en bolig med dagens priser. 

Det å skaffe gode boliger for de med vanlige lønninger har derfor ofte et kjønnsperspektiv, i tillegg til det sosiale perspektivet, som vi ikke må glemme. 

Samtidig er det stadig flere som kjøper flere boliger som et investeringsobjekt, uten at de skal bo i dem selv. 

Vi mener at en bolig først og fremst skal være et hjem, og ikke et spekulasjonsobjekt som presser prisene opp for dem som trenger boligen til seg selv og sin familie. 

SV foreslår derfor at vi innfører eiendomsskatt for boliger man ikke bor i selv inntil moderat eiendomsskatt for alle med bunnfradrag er vedtatt om dette ikke er innført i kommunen. 

Vår målsetting er at så mange som mulig skal ha mulighet til å kjøpe sin egen bolig i våre kommuner. Vi vet at når man eier og ikke leier er boligstabiliteten større. 

Barn trenger et stabilt bomiljø hvor man kan få venner over tid. Når man leier, flytter man oftere, og dette fører med seg en ekstra belastning i tillegg til at leieobjektene ofte er av dårligere standard. 

Kommunene har hovedansvaret for å hjelpe sine innbyggere til å skaffe en bolig når de ikke klarer det selv, og det gjelder flere og flere. 

Vi som bestemmer, må derfor føre en politikk som hjelper folk inn på boligmarkedet, eller skaffer tilstrekkelig med gode boliger man kan leie. 

I denne sammenheng er en boligsosial handlingsplan et godt utgangspunkt. Vi ønsker at kommunene etablerer en ikke-kommersiell boligsektor som sørger for å få flere boliger ut av markedet og bort fra kommersielle interesser. 

I dag er boligmarkedet styrt av en ren markedstenkning, og utfallet er at markedet ikke fungerer. Det må politiske virkemidler til for å dekke ulike behov og dempe prisene i både eie- og leiemarkedet.

Kommunen burde intensivere arbeidet med gode bomiljøer hvor deler av husleien er innskudd i egen bolig, slik at man gradvis bygger opp egenkapitalen og senere kan kjøpe boligen. Ved salg av boligene må kommunen ha hjemkjøpsrett.

Vi ønsker å gjenreise Husbanken slik at boligsosialt arbeid handler om mer enn å skaffe en bolig til de vanskeligstilte. Vi trenger en Husbank som er godt rustet til å ta tak i de store utfordringene i boligmarkedet, slik at flere kan sikres et boliglån til nøkterne gode boliger.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.