Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Var det bare preik?

I vår streiket medlemmer av Unio. Nå stiller Utdanningsforbundets leder i Bærum, Bjørn Sigurd Hjetland (t.h.), flere spørsmål til politikerne.

I vår streiket medlemmer av Unio. Nå stiller Utdanningsforbundets leder i Bærum, Bjørn Sigurd Hjetland (t.h.), flere spørsmål til politikerne.

Foto: KIM VAN DER LINDEN

Etter valgkampen står jeg igjen med flere spørsmål.

I våres gikk Unios medlemmer til streik i Kommune-Norge. Vi gikk til streik for flere lærere med lærerutdanning i skoler og barnehager, for flere sykepleiere og for en lønn som virker både som rekruttering og for å beholde høyskole- og universitetsutdanna i Kommune-Norge.

Disse tjenestene som befolkningen er helt avhengige av, driver seg ikke selv. Det må kompetente ansatte til for å levere dem.

Streiken ble stoppet med tvungen lønnsnemnd, og etter min mening skjedde ikke dette på grunn av fare for liv og helse, men fordi KS ikke lenger kunne tåle at befolkningen støttet oss.

På tirsdag kom kjennelsen i rikslønnsnemnda, og den anerkjenner heller ikke de rekrutteringsutfordringene Kommune-Norge står i. Tilbake står fysioterapeuter, ergoterapeuter, sykepleiere og lærere i barnehage og skole med 2,7 prosent lønnsvekst, der 1 prosent av det skal fordeles i lokale forhandlinger i kommunene.

Vi har nettopp lagt bak oss en valgkamp der flertallet i Stortinget skiftet farge. Noen kom og noen gikk, slik er det politiske livet. Politikerne snakket om å satse på utdanning helt fra barnehage til høyere utdanning, og at nøkkelen er lærerutdannede lærere. I talen Jonas holdt på valgkvelden, var ett av hans prioriterte punkter at vi skal sikre nok kvalifiserte lærere.

Det blir derfor et paradoks for oss lærere når vi kort tid etter leser om en svært tilfreds arbeidsgiver på KS.no. Deres hovedstyre, med rødgrønt flertall, kan nok en gang feire at de sparer penger på å ikke prioritere lærere og sykepleiere i en situasjon med kritisk sykepleier- og lærermangel. Jeg tror ikke engang de anerkjenner problemet.

Jeg er skuffet over kommunepolitikerne både her i Bærum og ellers i landet

Mens KS smiler tilfreds i skjegget, opplever barn og unge at de mangler lærere. Elever som trenger tett oppfølging av en erfaren lærer som har lærerutdanning, opplever kanskje å få en assistent der det skulle vært god kompetanse.

Jeg er jo ikke dummere enn at jeg forstår at valgflesk er valgflesk. Jeg er ikke overrasket over resultatet i nemnda. Jeg er ikke skuffet over at Gangsø flirer i skjegget, han er ansatt for å bruke minst mulig penger – så han gjør bare det KS-styret sier. Jeg forventer ingenting av ham. Jeg er skuffet over kommunepolitikerne både her i Bærum og ellers i landet. Jeg er skuffet over at dere fremdeles tilsynelatende tror at dette går bra eller vil gå over. Det vil det ikke.

Så da står jeg igjen med spørsmål til både lokale og nasjonale politikere:

– Var det bare preik i valgkampen?

– Hvilken plan har du for å sikre nok lærere med lærerutdanning i skoler og barnehager? 

– Hva har du tenkt å gjøre for at vi, med noen av landets høyeste boligpriser, kan konkurrere om de få lærerne som fremdeles kan tenke seg å jobbe i skole og barnehage?

– Hvordan vil du jobbe for å få lærere tilbake til kommunene, til klasserom og avdelinger?

Dere har dårlig tid for å gjøre noe nå. Mens Kommune-Norge fremdeles mangler lærere med lærerutdanning, trøster jeg meg med at det kommer flere valg. Og tro meg, jeg glemmer aldri et slikt svik fra de folkevalgte i KS-styret.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.