Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Vår datter ble tatt i å stjele. Hun er ikke alene.

Moren til en 13-åring som ble tatt for å stjele på Sandvika Storsenter forteller om sine erfaringer og deler sine råd. Bildet er fra kontrollrommet på Storsenteret.

FOTO: KARL BRAANAAS

Jenter fra velfungerende hjem stjeler også.

Det er torsdag ettermiddag da telefonen ringer. «Hei, jeg er vekter på Sandvika Storsenter, snakker jeg med mammaen til ...?» Jeg kjenner at angsten brer seg, har det skjedd noe med henne? 

«Vi ringer for å informere om at hun er tatt på fersken i å stjele fra Hennes & Mauritz her på senteret. Har du mulighet for å komme inn til en samtale nå?» 

Jeg slenger meg i bilen, mens tankene raser. Nei, det må ha skjedd en feil. Hun er jo ikke sånn, hun er 13 år og har gode, snille venner. Vi kjenner vennene og foreldrene deres. Riktignok startet hun på ungdomsskolen i år, og nye venner har kommet til, men hun kommer fra et velfungerende hjem. Vi er glade i hverandre, vi foreldre har gode jobber, vi er på hytteturer, vi snakker sammen, vi har gode verdier og høy moral. 

Jenter fra velfungerende hjem stjeler vel ikke?

Jo, jenter fra velfungerende hjem stjeler også. Det viser seg at de stjeler sammen, de stjeler mye og de stjeler ofte. De stjeler i flokk, rett etter skoletid, på Cubus og Hennes & Mauritz. De stjeler i prøverommet, de stjeler fra uovervåkede kroker i butikken, de stapper gymbager og skolesekker fulle av klær. De stjeler uavhengig av sosiokulturell bakgrunn og har typisk aldri vært borti noe kriminelt tidligere. 

Hvorfor stjeler de? Fordi de kan. Fordi det ifølge dem selv, er enkelt. I tillegg blir det en slags forventning innad i jentegjengen om å gjenta «suksessen» siden det gikk så bra forrige gang. Jentene får et skrudd syn på butikker og behandler dem etter hvert som en garderobe det bare er fritt frem å hente ut klær fra.

Vår uskyldige, lille datter hadde stjålet klær for 2000 kroner den dagen. I tillegg kom det frem at hun og venninnegjengen hadde holdt på med det i månedsvis. Mannen min og jeg var numne, vi var i sjokk. Hvor tråkket vi feil?

I etterpåklokskapens lys har vi skjønt at vi var for lite «på».

I møtet med politiet forstår vi at vi er i selskap med mange andre familier. Bekymringssamtalen hos politiet blir en skjellsettende opplevelse for oss alle tre. Vår datter får fortalt og vist at hun er en angrende synder. Fordi hun er under 15 år, blir saken henlagt. 

Men i møtet forstår hun at hvis det hadde skjedd som 15-åring, ville det blitt stående på rullebladet. Hun ville for eksempel ikke kunne ta et utvekslingsår i USA, få problemer med å søke sommerjobber og med å komme inn på visse utdanningsløp. 

Så hva skal vi som jenteforeldre gjøre? Mitt råd er: gå inn på rommet og kikk gjennom garderoben til datteren din med jevne mellomrom. Vær oppmerksom på nye klær, spør om kvitteringer. Sjekk kleskjøp opp mot forbruk på kontoutskrifter. Vær obs på løse merkelapper på jenterommet. Vær nysgjerrig på klær som de har «lånt» av venninner. 

Vær også oppmerksom på endret adferd, jenta deres skammer seg for det hun holder på med og velger stadig oftere å trekke seg tilbake fra familiefellesskapet for å sitte på rommet.

Disse rådene kan jeg i dag gi, fordi vi i etterpåklokskapens lys har skjønt at vi var for lite «på». Vi hadde blind tillit til jenta vår, det ble en for stor byrde å bære for en 13-åring. Hun trengte mer oppfølging, mer tilstedeværelse og mer kontroll fra oss. 

I dag er både hun og vi glade for at hun ble tatt. Det ga henne en mulighet til å gjøre opp for seg, si unnskyld i butikken hun stjal fra og ta et oppgjør med seg selv om hva slags menneske hun ønsker å være fremover. Vi i familien har stått sammen om dette og mener at vi har kommet styrket ut av det. De andre jentene som ikke ble tatt, har derimot ikke gått gjennom noen prosess. Da blir det vanskelig å innse at det de gjør er feil, og gjentagelsesfaren er stor. 

Følg med! Det kan skje i alle typer familier, alle!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.