Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Valget er viktig for elevene

Tore Vamraak (40) fra Lillestrøm er nummer 7 på Høyres liste i Akershus. Han har tidligere vært statssekretær ved Statsministerens kontor og i Finansdepartementet.

Tore Vamraak (40) fra Lillestrøm er nummer 7 på Høyres liste i Akershus. Han har tidligere vært statssekretær ved Statsministerens kontor og i Finansdepartementet.

FOTO: PRIVAT

Skolene har nettopp startet opp igjen etter ferien. Mange elever startet i første klasse på videregående. 

Nytt av året er at Arbeiderpartiet og flertallet i fylket bestemmer hvilken skole førsteklasseelevene skal gå på. Nå skal alle som starter i første klasse, gå på den nærmeste skolen, der tilbudet finnes.

Arbeiderpartiet fikk gjennomslag for sin tankegang. Vi har sett at mange elever er skuffet blant annet fordi innsats ikke belønnes og at de hadde spesielle ønsker om skole. 

Valgfriheten med Arbeiderpartiet er mellom å velge offentlige eller private skoler. Likevel skryter Ap-fylkesråd Siv Henriette Jacobsen av at flere elever får innfridd sitt førstevalg. 

Det er jo ikke rart siden elevene mer eller mindre er tvunget til å sette opp nærskolen sin for å komme inn på videregående skole. Hvordan det går hvis man ikke gjør det, er Lukas Sæther fra Flatby et godt eksempel på. Med et karaktersnitt på 5,5 kom han ikke engang inn på det utdanningsvalget han ønsket seg.

Tore Opdal Hansen (65) er leder av komité for utdanning og kompetanse i Viken. Han har tidligere vært ordfører i Drammen.

Tore Opdal Hansen (65) er leder av komité for utdanning og kompetanse i Viken. Han har tidligere vært ordfører i Drammen.

FOTO: PRIVAT

Høyre vil at elevenes innsats skal bety noe når de skal inn i videregående opplæring. Fritt skolevalg slik det var da Høyre styrte i Akershus, fungerte godt og garanterte at ingen fikk lang skolevei.

Dessverre er det ikke ukjent at Arbeiderpartiet har problemer, når temaene er individets frie valg, valgfrihet, frihet og det å kunne bestemme selv. De har ofte klokkertro på det offentliges fortreffelighet.

Ingen av oss har til nå møtt på en eneste elev eller forelder som har startet et bredt engasjement for at nærhet til et tilbud, skal telle mer enn friheten til å kunne velge. 

Derimot treffer vi mange elever og foreldre som støtter opp om fritt skolevalg. Det er vel også rimelig demokratisk at du får ta avgjørelser for egen fremtid – ikke at fylkespolitikerne gjør det. Det selv om avgjørelsen dreier seg om hvilken videregående skole du kan gå på. Valgfrihet er det nå slutt på. 

Blir det en regjering med Høyre etter valget, blir det også elevene selv som kan velge sin skole – ikke fylkespolitikere.

Vi har nå om lag 41.000 elever i Viken i videregående utdanning. Elever som legger konkrete planer for egen fremtid – om hva de ønsker å bli – og ikke minst veien frem dit. 

Det som har vært spesielt, i debatten om inntaksregler, er at de partiene som er imot fritt skolevalg, ofte er for at 16-åringer skal ha stemmerett. De unge skal kunne stemme over hvilken vei samfunnet skal ta, men ikke over sin egen vei i det samme samfunnet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.