Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Valg av parti i Asker

FORTSATT ORDFØRER? – Drøye 12 måneder før valget kan det se ut til at Høyre har rent flertall innen rekkevidde, og at valgkampen kan bli «a walk in the park» for Lene Conradi på veien til å bli den første ordføreren i den nye kommunen, skriver innsenderen.

Valg 2019. 9. september 2019 går velgerne som 14. september 2015 stemte i «gamle» Asker, Hurum og Røyken, for første gang til urnene for å stemme i den nye kommunen, «nye» Asker, som formelt blir etablert 1. januar 2020.

I 2015 var det til sammen cirka 71.000 stemmeberettigede i de tre kommunene. Slås stemmene sammen, blir utfallet som vist i nedenstående tabell under «2015». Fremmøteprosenten var 59,5 prosent med små forskjeller mellom kommunene.

2015 2019

Høyre 44% +4 48%

Ap 22% ÷3 19%

Frp 9% +2 11%

Venstre 8% ÷1 7%

MDG 7% ÷4 3%

KrF 3% ÷2 1%

SV 3% +1 4%

PP 0% 0 0%

Andre 3% +5 8%

Totalt 100% 100%

Andre omfatter Sp og Rødt.

Feilmarginer: +/÷ 5 prosentpoeng for Høyre, +÷ 4 for Ap, +/÷ 3 for Frp og Venstre.

Resultatene for 2015 baseres på at 67,5 prosent av stemmene ble avlagt i Asker, 22,2 prosent i Røyken og 10,3 prosent i Hurum.

Målingen for 2019-valget er gjennomført i juni i år med 500 intervjuer i «nye» Asker utført av Norstat. Spørsmålet var: «Hvilket parti tror du at du vil stemme på ved kommunevalget 9. september neste år?» 72 prosent – 361 personer – oppga partipreferanse.

Vinnerne er Høyre (+4 prosentpoeng) og Fremskrittspartiet (+2).

Taperne er Miljøpartiet De Grønne (÷4), Arbeiderpartiet (÷3) og Kristelig Folkeparti (÷2). Endringene er tett på å være signifikante.

Målingen og endringene speiler resultatene på landsbasis der Høyre har stor fremgang på kommunemålinger i forhold til 2015 og Arbeiderpartiet stor tilbakegang.

Tallene fra målingen overensstemmer godt med Poll of Polls, som bruker landsmålinger som grunnlag for å beregne kommunetall.

En godt fungerende statsminister fra Høyre og vel ansette ordførere fra samme parti i de tre kommunene kan forklare noe av Høyres fremgang.

Arbeiderpartiets tilbakegang er nok mer basert på nasjonale enn kommunale forhold.

Kommunesammenslåingen har vært den største saken i kommunene etter siste valg.

Da det var en partimessig sett bred tilslutning til vedtakene om sammenslåing, har de som er uenige, 20 prosent av velgerne i «Nye Asker, få og små partier å gå til.

Saken ser derfor ikke ut til å ha gitt nevneverdig stemmetap for noen av partiene, heller ikke til «hjemmesitterne».

Saken ser, fra velgernes side, ikke ut til å være særlig partipolitisk preget.

Sentrum/høyre har i henhold til målingen støtte fra 67 prosent av velgerne i «Nye Asker»; en fremgang på 3 prosentpoeng i forhold til valget i 2015.

Drøye 12 måneder før valget kan det se ut til at Høyre har rent flertall innen rekkevidde, og at valgkampen kan bli «a walk in the park» for Lene Conradi på veien til å bli den første ordføreren i den nye kommunen.

Så enkelt blir det nok ikke.

På lokalt plan vil en ansvarlig opposisjon mene det er tid for regimeskifte, påstå økte avgifter i «gamle Asker» grunnet sammenslåingen, hevde demokratiunderskudd av samme grunn, angripe massiv utbygging av Asker sentrum (Føyka og Trekanten) på bekostning av de mange lokale «bygdene» i nye Asker. For å nevne noe.

På nasjonalt plan vil opposisjonen drive høstjakt på regjeringen og på Erna Solberg.

Påstått unnfallenhet og mangel på lederskap hva gjelder sikkerhetspolitikk og mangel på lojalitet fra nå avgåtte Frp-statsråder vil være noe av ammunisjonen. Regjeringsslitasjen kan bli synligere frem mot valget.

En liten forsmak: Siste kommunevalgsmåling ga Høyre en tilbakegang fra 27,9 til 24,8 prosent. Slår dette også inn i Nye Asker, går Høyre i Asker tilbake fra 47,3 til 42,2 prosent «on a rainy day».

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Og Murphys lov gjelder alltid: «Ting vil gå galt uavhengig av situasjonen hvis gitt muligheten.»

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.