Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Vaksinesløseri – nå må fornuften råde

– En stor takk til Holmenlegene som lot fornuften seire og styrket immuniteten i lokalsamfunnet med nærmere 1.200 personer, skriver innsenderen om blant andre fastlege Tor Magne Lund på Holmen senter.

– En stor takk til Holmenlegene som lot fornuften seire og styrket immuniteten i lokalsamfunnet med nærmere 1.200 personer, skriver innsenderen om blant andre fastlege Tor Magne Lund på Holmen senter.

Foto: Joakim S. Enger

Jeg var blant de heldige som fikk min tredje Moderna-dose rett før de gikk i søpla. Et Facebook-innlegg hadde spredt det glade budskap, og jeg var ganske tilfeldig i nærheten.

Opprømt spredte jeg meldingen videre til familie og venner – hovedsakelig i aldersgruppen 55–60 år, og oppfordret samtlige til å stille sporenstreks.

Min hustru og en kollega (helsepersonell som aldri ble kontaktet) dro av sted i lunsjpausen sin og fikk heldigvis sin tilmålte dose.

Imidlertid ble de også fortalt, med sterk beklagelse, at man nettopp hadde mottatt melding fra kommunalt hold om umiddelbart å stoppe vaksinering av personer under 65 år, da fikk heller vaksinene gå i søpla.

Hvordan kan det ha seg at Askers kommuneoverlege Meera Grepp nå forsøker å bortforklare situasjonen som en misforståelse forårsaket av sendrektighet hos Folkehelseinstituttet, og at instruksen om derfor utelukkende å benytte vaksinene til pasientgrupper over 65 år skulle gjelde uansett om vaksinene så måtte vrakes?

Hvor er fornuften i denne situasjonen?

Det syntes meg åpenbart at Holmenlegene hadde gjort enhver bestrebelse mulig for å nå den definerte målgruppen, men at det hverken var flere som kunne eller ville motta oppfriskningsdose.

Jeg forsøkte selv å tenke på hvilke bekjente i aldersgruppen 65 + som ikke hadde fått og tatt tilbudet, men hadde ingen nære uvaksinerte relasjoner hvor dette kunne være aktuelt eller som kunne stille på kort varsel.

De nevnte Holmenlegene bør berømmes for iherdig samfunnsinnsats. Mot kommunal vilje, men i visshet om en kraftig økende smittesituasjon gjorde de sitt ytterste for å benytte tilgjengelige doser på enhver som kunne (det vil si hvor forrige dose var cirka seks måneder tidligere) og ville ta vaksinen.

Det fortvilende er imidlertid at 800 doser gikk tapt – ganske utrolig i omstendigheter hvor nye tiltak annonseres tilnærmet daglig og hvor alt tyder på at den eneste farbare veien ut av pandemien er gjennom en helhetlig vaksinering av befolkningen.

Er det da viktigere å kaste vaksinen for å opprettholde den offentlige fordelingsinstruks – eller benytte enhver tilgjengelig dose (og sunn fornuft) når tiden renner ut?

En stor takk til Holmenlegene som lot fornuften seire og styrket immuniteten i lokalsamfunnet med nærmere 1.200 personer.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.