Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Vaksiner og solidaritet

– Vi lider av «flink pike»-syndromet, skriver innsenderen, som vil ha raskere vaksinering i Norge.

– Vi lider av «flink pike»-syndromet, skriver innsenderen, som vil ha raskere vaksinering i Norge.

Foto: EVA GROVEN

Det går ikke fort med vaksineringen i Bærum. Så langt har helsemyndighetene tildelt Bærum kommune rett i overkant av 600 vaksiner de første to ukene av 2021. 

Med 130.000 innbyggere så skjønner de fleste at sommerferien 2021 allerede er usikker og at dette vil ta meget lang tid.

De fleste regner nok med at det blir tilgang på et større ukentlig antall vaksiner etter hvert, så også undertegnede, men vi kan faktisk ikke være helt sikker på det. Norge har bestilt store mengder med vaksiner, men vi vet ikke om det blir levert. Covid-19 har vist seg å være en overraskende utholdende motstander, og norske myndigheter har vært overraskende passive i markedet.

Årsaken er at vi lider av «flink pike»-syndromet. Vi stiller oss pent og pyntelig i køen og velger aktivt å ikke bruke våre fremste fordeler, i dette tilfellet penger, til å snike i køen. 

Rundt oss flyr andre statsledere rundt med løse lommebøker og store sjekker. De vil ha vaksiner, og deres prioritering er sitt eget folk og sitt eget land.

Ifølge flere norske partier og politikere så er dette både sjokkerende og egoistisk. Hvordan kan disse politikerne som er valgt til å prioritere sine innbyggere først, våge å faktisk gjøre det de er valgt til å gjøre?

Da presser det seg frem et spørsmål til: Hvem er norske politikere valgt til å ivareta? Er det resten av verden, eller er det fem millioner nordmenn som skal øverst på den prioriteringslisten? Svaret gir seg selv.

Jeg føler at norske myndigheter har trukket kølappen og har hundre prosent tillit til at systemet fungerer av seg selv. Utover det så gjør man ikke så mye. Der Israel allerede har vaksinert mer enn 14 prosent av befolkningen, så har ikke Norge engang vaksinert 0,14 prosent. Og la meg bemerke at Israel ikke er i nærheten av å stille i Norges økonomiske divisjon. Det er det ingen som er.

Vi tåler å vente, sies det. Ja, jeg tåler å vente. Jeg har en trygg jobb, og jeg er politiker på toppen. Det er ikke synd på meg. 

Men tåler hun som har vært permittert i seks måneder, å vente? Tåler restauranteieren å vente på en inntekt som aldri kommer? 

Hva med barn som blir mishandlet hjemme og som må oppholde seg rundt sine egne overgripere hele dagen, tåler de å vente? Hva med han som har selvmordstanker og desperat trenger rutiner og noen å snakke med, tåler han å vente?

Det ligger en voldsom arroganse i denne opptredenen fra vår regjering og fra alle de partiene som har tatt til orde for at nordmenn må finne seg i å vente fordi vi skal vise solidaritet med andre.

Jeg er helt for å vise solidaritet, men aller først kommer min solidaritet til våre innbyggere, og først når de er ivaretatt så er jeg villig til å se på solidaritet med andre lands innbyggere.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.