Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Vaksinekø til ettertanke

– Lærerne bør ha høy prioritet i vaksinekøen, skriver innsenderen.

– Lærerne bør ha høy prioritet i vaksinekøen, skriver innsenderen.

Foto: EVA GROVEN

I disse dager mottar Asker og Bærum sine vaksinedoser som skal fordeles etter instrukser fra Folkehelseinstituttet. 

Lettelsen er stor over at vi omsider kan starte vaksineringen som skal gjøre det mulig å besøke våre eldre på institusjoner etter måneder i isolasjon eller med begrenset fysisk kontakt med sine nærmeste.

Diskusjonen om hvem som burde stå først i vaksinekøen, er likevel aktuell, både fordi viruset muterer og fordi frykten for en tredje bølge er stor. 

At helsepersonell står høyt på listen, er forståelig. Jeg vil likevel trekke frem noen andre grupper som bør ha høyeste prioritet fordi de jobber med de mest sårbare blant oss.

Og det er alle dem som har sitt daglige virke i samhandling med utsatte barn og unge, enten de befinner seg i skolen, i barnehagen eller på institusjoner og i ulike omsorgsboliger. 

I møtet med den unge, sinte skolevegreren, kan ikke den voksne møte med visir, munnbind og hansker. 

Enmeteren er også vanskelig å holde når den unge skal lette sitt fortvilede hjerte til den voksne som er der spesielt for han/henne. Og det triste barnet som mest av alt trenger et fang og et hvileskjær fra alt som tynger, kan ikke bli møtt med en robotlignende omsorgsarbeider eller terapeut på en meters avstand. De trenger hele mennesket i sin fysiske nærhet.

Mange i disse yrkesgruppene beveger seg mellom ulike skoler og institusjoner i løpet av en arbeidsdag og er potensielt store smittespredere dersom de skulle være så uheldig å bli smittet. 

Konsekvensene for dem som trenger dem mest, er ufattelig store. Isolasjon av den syke betyr tap av den som bryr seg i lang tid.

Nettopp fordi ønsket om å beskytte barn og unge er så sterkt, bør også lærerne ha høy prioritet i køen. Mange lærere vegrer seg for å gå på skolen. Tror dere rødt nivå beskytter de ansatte? 

Kom på en skole selv og se hvor vanskelig det er å holde avstand time etter time en lang skoledag. De fleste lærere og assistenter skifter klasser og grupperom og beveger seg i korridorer, på lærerværelset og i skolegården i løpet av dagen. 

Og når en ansatt blir smittet, skal det lite til før karantenekravet blir pålagt, og mange, mange barn og unge må være hjemme.

Og selv om lærerne har hatt et digitalt kjempeløft, kan ikke hjemmeundervisning med vekslende kvalitet erstatte den daglige omgangen med medmennesker.

De mest sårbare blant oss skjermes best dersom de som arbeider med dem, blir vaksinert raskt.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.