Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Våkn opp – før Viken fjerner fritt skolevalg

Artikkelforfatterne fra Asker Høyre er sterkt kritiske til at det nye flertallet i Viken vil fjerne fritt skolevalg. Her ser vi lærer Einar Rasmussen sammen med elever på Nadderud videregående skole.

FOTO: KNUT BJERKE

Vi kan våkne opp den 13. desember og oppleve at det er byråkrater og politikere i Viken som bestemmer hvilken videregående skole du skal gå på, og at valgfriheten din er borte.

 Det er på tide å engasjere seg i denne saken.

Flertallet i Viken av MDG, SP, SV og Ap vil at opptak til videregående skoler skal organiseres etter nærskoleprinsippet. Hva betyr det for Asker og Bærum? Det kan bety at en lang tradisjon i Akershus med fritt skolevalg til videregående skole kan fjernes den 12. desember når fylkestinget behandler saken. Da skal den såkalte inntaksforskriften behandles. 

Vi får som politikere bekymringsmeldinger fra ungdom i Asker og Bærum som misliker at de ikke lenger kan få velge fra august 2020 mellom Asker, Nesbru, Stabekk, Nadderud eller andre videregående skoler. Men det er ikke for sent å gi beskjed til våre politikere i Viken om at dette ønsker vi ikke, vi ønsker at elevene selv skal få søke seg til den videregående skolen de ønsker.

Det er Ap og Siv Henriette Jacobsen som er fylkesråd for utdanning i Viken. Hvis du ønsker å fortelle ditt syn og ta vare på fritt skolevalg i Viken kan du kontakte henne. 

Det er godt over 40.000 elever på de videregående skolene i Viken. Elevene har ulike muligheter for å velge skole. Enten å velge fritt, som i Akershus eller å måtte gå på nærskolen som i Buskerud og Østfold. Mange elever ønsker å gå på sin nærskole hvor de har sitt miljø og sine venner. 

Men fritt skolevalg handler først og fremst om dem som ikke vil gå på nærskolen sin. Det kan være ulike grunner til det. De kan ha følt seg utilpass på ungdomsskolen og ønsker seg et nytt miljø med nye venner, det kan være de ønsker et spesielt fag som de ikke tilbyr på nærskolen eller det kan rett og slett være at de ønsker en faglig bedre skole enn nærskolen. 

Fritt skolevalg handler først og fremst om dem som ikke vil gå på nærskolen sin.

Nadderud skole i Bærum er for eksempel en av landets beste skoler og har et høyt karaktersnitt for å komme inn. På av naboskolene som er kun fire km. unna, kommer de aller fleste elevene inn. Læringsmiljøet blir forskjellig ved disse skolene, og nå kan vi risikere at du ikke lenger får muligheten til å søke deg inn på skoler der du på best mulig måte får utnyttet dine evner, og hvor det er høyt læringstrykk.

Når vi nå skal samles i et fylke, så er det nok mange elever som stiller seg spørsmålet hva nå? Høyre er klar på det. Vi ønsker fritt skolevalg til videregående skoler i Viken fylke. Det vil aldri finnes en inntaksordning hvor absolutt alle får komme inn på akkurat den linjen og den skolen man vil mest, men fritt skolevalg er det nærmeste vi kommer dette. Soneinndeling, og det at en prosentandel av plassene settes av som i Akershus, sørger for at fritt skolevalg ikke går på bekostning av elevene med lavest snitt.

Vi i Høyre mener elevene er i stand til å ta valget selv, hvilken skole man ønsker å gå på. Våkn opp elever og foreldre, den 13. desember kan friheten din til å velge videregående skole være borte.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.