Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Uttak til fotballsatsing

UNGE FOTBALLSPILLERE: – Størstedelen blir skjøvet ut i kulden. Ja, dere kan si hva dere vil, men det er det dere gjør. De får høre fra dere at de ikke er gode nok til å få ta del i deres fotballdrøm, skriver innsenderen.
UNGE FOTBALLSPILLERE: – Størstedelen blir skjøvet ut i kulden. Ja, dere kan si hva dere vil, men det er det dere gjør. De får høre fra dere at de ikke er gode nok til å få ta del i deres fotballdrøm, skriver innsenderen.

12-åringer. Hvorfor Asker fotball aldri blir Askers stolthet.

Høsten er tiden for den store fotballdommen for barnefotballens håpefulle 12-åringer.

Les også: Norges Idrettsforbund: – Fullt mulig å bli god i Norge

De har spilt fotball siden de startet på skolen. Noen hver dag, både på fotball-SFO og akademi i regi av Asker Fotball Herrer, i tillegg til skolelagene.

De er stolte av å være en fotballgutt fra Asker, med drakten med svarte og hvite striper. Når barnefotballen er over og foreldretrenerne skal bli erstattet av «proffe» trenere klubben ansetter, skal det bli ordentlige fotballspillere av dem.

I år kommer 70–80 håpefulle gutter til å være med i «uttaksperioden» i Asker Fotball Herrer. I seks uker, tre dager i uken, skal de få lov til å «vise» seg frem for heltene i klubben de er så stolte av å være en del av.

De stiller til trening i kulde, snø og regnvær, i håp om å få være en del av noe de ser opp til. 80 skal bli til 30.

Det er bare 30 som får bli en del av de utvalgte, som Asker Fotball Herrer legger sine vinger over og følger videre i sin fotballdrøm.

De utvalgte får være med på cuper, turer, utenlandsturer og andre arrangementer i regi av Asker Fotball Herrer.

Resten – røkla – må holde på for seg selv. De blir kun tilbudt to treninger i uka. Ledelsen i klubben vil aldri igjen følge opp treningene deres, de vil aldri igjen komme for å se på en kamp.

De får et par unge guttetrenere fra klubben. Resten må foreldrene sørge for.

Tiden for den store fotballdommen kommer rett før jul. En og en blir tatt inn til sjeftrenerne. Foreldrene blir anbefalt å stille opp. Hvorfor det? Betyr det at de vet hvilken skjellsettende opplevelse dette er for de unge guttene, forstår de hvordan guttene vil reagere?

Likevel gjør de det slik? År etter år. Velger ut hvem av den store gruppen som er gode nok, akkurat på dette tidspunktet i livet. Seks uker av en ung fotballspillers liv.

Erfaring viser at disse «breddegruppene» klarer seg ganske bra. Foreldrene stiller opp, som før.

Mange mener breddegruppene også er de hyggeligste. Mange fortsetter å spille fotball, til tross for at de svært tidlig i livet, har fått «fotballdødsdommen» fra heltene sine, da 80 ble til 30.

Hva ønsker Asker Fotball Herrer å oppnå? Har de et A-lag som hevder seg i toppen? Har de et lag som bygda stiller lojalt opp om, og publikum på kampene? Har de et lokalt næringsliv som gladelig stiller opp som sponsorer for «bygdas stolthet»?

Ikke meg bekjent.

I disse dager forbereder mange 12-åringer en tilværelse uten fotball. Er vi heldige, fortsetter de, eller finner andre treningsaktiviteter. At de holder seg i bevegelse, er jo tross alt det viktigste. Eller, har dere et helt annet mål enn dette, Asker Fotball Herrer?

Tiden er kommet. 80 skal bli til 30. 30 er en liten brøkdel av dem som egentlig ønsker å være en del av Asker Fotball Herrer. Størstedelen blir skjøvet ut i kulden.

Ja, dere kan si hva dere vil, men det er det dere gjør. De får høre fra dere at de ikke er gode nok til å få ta del i deres fotballdrøm.

Hvorfor blir Asker Fotball Herrer aldri bygdas stolthet? Svaret ligger hos alle dem som blir provosert av hele opplegget, blir provosert fordi dere forteller gutter på 12 år at de ikke er gode nok til å få være en del av deres apparat.

Samtidig mister både de og foreldrene deres engasjementet for Asker Fotball Herrer. De gir blanke, og forsøker etter beste evne å skape et idrettstilbud utenfor klubbens indre kjerne, eller får barna til å begynne med noe annet.

De møter ikke opp på A-lagets hjemmekamper, eller overtaler arbeidsgiveren sin til å sponse klubben.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Når så mange blir til 30, år etter år, gjør det at store grupper av lokalbefolkningen som kunne vært med dere, gir blanke.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.