Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Utstyrssituasjonen på videregående må bedres

– Har skolene i Viken utstyret de trenger for å gjøre deres elever klar for yrkeslivet? Utdanningsforbundet Viken mener en undersøkelse bør gjennomføres i fylket, skriver innsenderne. Her Rud videregående skole i Bærum. 

Foto: KNUT BJERKE

I Aftenposten 18. oktober kunne vi lese om undersøkelsen som er foretatt av Utdanningsforbundet om utstyrssituasjonen på yrkesfag i de videregående skolene i Norge. 

Her kan vi lese om rektor Kristin Støten på Halden videregående som uttrykker bekymring for situasjonen rundt innføring av nye læreplaner på yrkesfag og dertil mangel på utsyr.

Slik kan vi ikke ha det i Viken, her må skoleeier komme på banen. 

Har skolene i Viken utstyret de trenger for å gjøre deres elever klar for yrkeslivet? Utdanningsforbundet Viken mener en undersøkelse bør gjennomføres i fylket, og rektorene må få rammer som gjør at de kan tilby elevene den undervisningen de har krav på. Utdanningsforbundet Viken bistår fylkeskommunen mer enn gjerne i dette arbeidet.

Rapporten viser at det er store variasjoner mellom utdanningsprogrammene, og særlig elektrofag og andre tekniske retninger topper denne uheldige statistikken. Gjør dette at elevene henger etter allerede før de kommer ut i lære? 

24. september skriver fylkesråd for utdanning og kompetanse i Viken, Siv Henriette Jacobsen (Ap), i Budstikka at fylket vil samarbeide tettere med arbeidslivet for å sikre elever lærlingeplass. 

Det er Utdanningsforbundet Viken svært fornøyd med, men da må elevene først ha fått en grundig opplæring på skolene, noe som krever oppdatert og riktig utstyr. 

Hele 42 prosent av lærerne melder at de mangler nødvendige utstyr for å oppfylle kompetansekravene i læreplanen, og mer enn halvparten melder om at det ikke er gjennomført systematisk vedlikehold og kontroll av utstyret som elevene bruker. 

Dette setter lærere og elever i direkte farlige situasjoner der gammelt eller dårlig utstyr kan svikte. Har vi råd og samvittighet til å utsette ungdom og ansatte for dette? 

Samme rapport fra Utdanningsforbundet viser en nedadgående trend i antall yrkesfaglærere som får innvilget søknad om etter- og videreutdanning, selv om søkertallene har gått opp. Både Utdanningsdirektoratet og skoleeier har avslått flere søknader for 2021 enn året før. Vi håper både Utdanningsdirektoratet og Viken fylkeskommune anerkjenner ønsket om faglig påfyll fra yrkesfaglærere og endrer praksis.

Og hvordan er utstyrssituasjonen på realfagsrommene rundt om i Viken? Her trengs det trolig en kraftig oppdatering. Skolene trenger utstyr snarest!

Utdanningsforbundet Viken kommer til å jobbe for at utstyrssituasjonen i Viken blir godt kartlagt, og at det settes av midler til å rette på mangler ute på skolene. Hvor regningen skal sendes er litt mindre klart, men at regjeringen ved kunnskapsminister Guri Melby (V) skyver dette ned på fylkene, er ikke uventet. 

Utdanningsforbundet Viken kommer til å stå side om side med rektorene og lærerne på yrkesfag i denne saken. Både elever og ansatte fortjener tilstrekkelig og moderne utstyr for å få et best mulig arbeidsmiljø og yrkesfagopplæring. Det er god investering for fremtidens skole i fylket vårt.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.