Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Utstrakt hånd fra samferdselsministeren

Samferdselsminister Knut Arild Hareide er i full gang med å strekke ut hånden til partene i E18-konflikten. Her hilser han på Askers varaordfører Monica Vee Bratlie. Til venstre Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog og til høyre Askers kommunedirektør Lars Bjerke.

FOTO: KARL BRAANAAS

Det meste er fortsatt usikkert når det gjelder ny E18, ikke minst etter at Frp trakk seg ut av regjeringen og plutselig fikk et helt annet syn på finansieringen. Det eneste som nå virker sikkert, er at veien frem mot realisering av prosjektet kan bli kronglete. 

Den nye samferdselsministeren Knut Arild Hareide er en sindig mann. Det kan vise seg å være en god egenskap når han nå forsøker å løse den knuten som ikke bare omfatter E18, men også Fornebubanen. Hareide legger ikke skjul på at han vil bygge ny E18, men satser i motsetning til sine Frp-forgjengere på dialog i stedet for konfrontasjon. Mandag innkalte han partene i den konflikten som nå handler om både omfang, utforming og finansiering. Vi tipper det blir flere slike møter. Mye kan oppnås gjennom samtaler og forhandlinger, kanskje blir det enighet om å innlemme ny kollektivterminal på Lysaker i prosjektet.

Hareides tilnærming er en utstrakt hånd til dem som vil krympe eller endre planene. Statsråden fortjener en utstrakt hånd tilbake. Vi forstår godt at han er bekymret for at fylkesrådet i Viken torsdag kan komme til å trekke den økonomiske garantien som i 2018 ble gitt av Akershus fylkeskommune. Når Stortinget tirsdag valgte å utsette sin behandling av E18 fra mars til april, bør også fylkestinget utsette sin behandling av denne garantien torsdag og heller fortsette dialogen med Hareide.

Når Stortinget har utsatt sin behandling av E18 fra mars til april, bør også fylkestinget utsette sin behandling.

Forsvinner denne garantien, skapes ny usikkerhet. Ikke bare for ny E18 – som fylkesrådets flertall støtter, bare ikke i den utgaven som nå ligger på bordet – men også for Fornebubanen. Bærum kommune er klare på at videre Fornebu-utbygging må vente til E18 er endelig vedtatt. Dermed holder grunneierne tilbake sine bidrag, og finansieringen er fortsatt i det blå selv om regjeringen står fast ved sitt løfte om å ta halvparten av sluttregningen.

Vi registrerer at partene er uenige om hvorvidt E18-planene er blitt endret siden Akershus ga sin garanti. Her synes vi at Bærum kommune argumenterer godt for at totalkostnaden ikke har økt, at kapasiteten ikke er større, at kollektivløsningen ikke er dårligere og at bompengebelastningen ikke blir for stor.

Vi ser frem til en konstruktiv prosess de nærmeste ukene og regner med at alle respekterer Stortingets vedtak fra 2017 om å bygge ny E18. Nå må det være viktigere å se etter løsninger enn å ri politiske kjepphester. Vi vil advare mot å rokke ved grunnforutsetningene i prosjektet, som fremdrift, kollektivløsninger og antall filer. Dette betyr ikke bare nye utsettelser, men også økte kostnader – noe vi ikke tror noen er interessert i.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.