Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Utslippene går for sakte ned

– Klimameldingens konsekvenser for Asker er urovekkende av flere grunner, skriver Hanne Lisa Matt, som er leder for MDGs gruppe på seks representanter i Asker kommunestyre og dessuten er fylkestingsrepresentant.

– Klimameldingens konsekvenser for Asker er urovekkende av flere grunner, skriver Hanne Lisa Matt, som er leder for MDGs gruppe på seks representanter i Asker kommunestyre og dessuten er fylkestingsrepresentant.

Foto: SVEINUNG ARNESTAD

Ja, utslippene har gått ned. Men, de har gått ned så sakte at vi ikke klarer å redde klimaet.

Venstre skal ha kred for at de holder klimafanen så vidt over vannet i en oljesvart regjering som er avhengig av budsjettstøtte fra Frp (innlegget «Stopper utslippene, ikke utviklingen» i Budstikka 1. februar).

Det jeg ikke forstår, er hvorfor Venstre som lite samarbeidsparti gjør seg til hovedforsvarer av regjeringens klimamelding. For det er det kun en som tjener på: Høyre.

Klimameldingens konsekvenser for Asker er urovekkende av flere grunner.

Ifølge miljøvernministeren er «ei eventuell vidareføring av Klimasats etter 2021 noko regjeringa må vurdere i den ordinære budsjettprosessen». Det er ingen løfter om å videreføre Klimasats etter 2021, og Klimasats-potten i år er under halvparten av 2020.

Forskning viser at Klimasats bidrar til direkte utslippsreduksjoner i kommunene og hjelper frem bruk av klimavennlige teknologier. 

Siden ordningen ble etablert i 2016, har 858 av 2.162 søknader blitt avslått. Det skyldes ifølge Miljødirektoratet ikke at søknadene ikke kvalifiserer til støtte, men at det har vært for lite penger. Flinke kommuner har søkt om 2,3 milliarder kroner, mens det kun ble delt ut 829,7 millioner kroner.

MDG ønsker at flere skal få støtte til klimatiltak: I vårt alternative statsbudsjett øker vi bevilgningen med 950 millioner kroner og gir til sammen 1,05 milliard til Klimasats i 2021.

Økt CO2-avgift er bra, men ikke nok. Spesielt når regjeringen legger opp til å lage et digert smutthull for bensin og diesel.

Og ja, økt CO2-avgift vil også ramme oljenæringen, men kun i produksjonsfasen. Det hjelper faktisk ikke mye å øke CO2-avgiften på norsk sokkel, når de største utslippene fra norsk oljeindustri kommer når oljen er eksportert ut av landet.

Utslippene fra norsk oljeeksport er ti ganger større enn alle utslipp fra norsk territorium til sammen. Med Venstre i regjeringen har det med andre ord ikke skjedd noe på Norges største utslippskilde, våre indirekte utslipp fra oljeeksporten. Tvert imot.

Det deles ut skatteletter og tillatelser til oljeleting i høyt tempo. Investeringene i fossil energi i Norge i 2021 ligger an til å bli syv ganger høyere enn i all fastlandsindustri til sammen, ifølge Statistisk sentralbyrå. 

Utslippskuttene som skyldes regjeringens biodrivstoffpolitikk, er for øvrig ikke udelt positive, ikke minst fordi miljøgevinsten av palmeoljebruk er tvilsom.

Mitt håp er at Venstre ikke ser seg blind på CO2-avgiften og heller lar seg inspirere av de ledende landene på omstilling og grønt næringsliv. En rapport fra WWF viser at Norge, sammen med Russland, er de landene som har brukt koronakrisen til å investere mest i klimaskadelig næringsliv og veldig lite på grønne jobber. Én av tre koronakroner har gått til olje og gass. I andre enden av skalaen ligger Sverige og Canada.

Det er kun når MDG og andre klimaengasjerte partier utfordre Høyre, Senterpartiet og Arbeiderpartiet skikkelig på klima, at vi kan gi Norge en ekte sjanse til å skape morgendagens næringsliv og dermed trygge arbeidsplasser, også for Asker.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.