Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Utfordringer med å få arbeid i Asker

Adel Al Yafei er en arabisk forfatter bosatt i Asker som har utgitt to diktsamlinger og en roman i Egypt.

Adel Al Yafei er en arabisk forfatter bosatt i Asker som har utgitt to diktsamlinger og en roman i Egypt. 

FOTO: PRIVAT

Det vakre stedet Asker venter at nye innvandrere skal være aktive i samfunnet. Men det er vanskelig med kravene til høyt språknivå, høy utdanning, mye erfaring og så videre.

Arbeidsgivere forventer at alle vilkårene er oppfylt i jobbsøknadene, men det går ikke, fordi mange hadde fra før et vanskelig liv som ikke ga mulighet til å leve et normalt liv. 

Jeg vet at det norske språket er veldig viktig i arbeidsmiljøet for å kommunisere språklig med nordmenn og uten misforståelser. Arbeidsgivere forventer at innvandrere skal lære språket på kort tid. 

Men noen arbeidssøkere har vanskeligheter med å lære språket på grunn av vanskene de møtte tidligere. Hukommelsen er fylt med vanskelige minner og rystende bilder fra hjemlandet. Dermed møter de vanskeligheter med å tilpasse seg. 

Å finne en balanse mellom fortid og nåtid er veldig vanskelig. Derfor må arbeidsgivere og kommunen hjelpe og støtte disse innvandrerne ved å gi dem muligheten til å arbeide for å bevise at de kan greie mye.

Språket kommer, uansett hvor lang tid det tar, fordi de vil føle seg komfortable med å jobbe og kommunisere med andre, og dette vil føre til at de lærer språket før eller siden.

Nykommerne ønsker definitivt å være en del av det norske samfunnet. Men det krever tålmodighet og tillit fra arbeidsgiverne for at disse utlendingene skal være i stand til å erobre fortiden, glemme den og starte livet på nytt.

Både kommunen og matbutikker og andre arbeidssteder har et stort ansvar for å gi hjelp til arbeidssøkerne, slik at de kan få jobbene de drømmer om. Med slik støtte til arbeidssøkerne kan de hjelpe seg selv i tillegg til å bli en viktig del av økonomien i Asker.

Alle fortjener å leve et normalt liv uten å tenke på noe som skjuler seg bak flaks eller horisonten.

(Teksten er bearbeidet og rettet noe språklig av Budstikka, forhåpentlig uten å endre forfatterens skrivestil. Red.)

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.