Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Utestengelse fra skoledebatter

Liberalistene, Pensjonistpartiet og Partiet De Kristne ble utestengt fra årets skoledebatter på grunn av under 1 prosent oppslutning ved forrige valg. Saken er vanskeligere enn man skulle tro.

Et hensyn er å unngå overbefolkning på scenen. Det blir ingen debatt med 15 ulike meninger, 10 er også tvilsomt. Ikke desto mindre sitter det ni partier på Stortinget og i kommunestyret. Et annet hensyn er å ikke slippe til bajaser, herunder ensakslister. Man må visst ha et minimum av relevans i offentligheten.

Jeg deltok i skoledebatt i 2007 som sylfersk i et parti. Det fikk 0,6 prosent i Bærum ved valget før og 0,8 i Akershus. Historikken hadde utestengt meg etter gjeldende regler. Likevel kom vi oss over 1-prosenten, og denne uka ble partiet tredje størst i Norge. Politics work in mysterious ways.

0-prosentspartier, hvem er nå det? En ytterst brokete gruppe hvor noen fremmer egen person og noen fremmer en helhetlig ideologi. KrF datt under 1 prosent ved skolevalget i Oslo i år. Om de sitter i regjering om to år blir det spennende å se om de nektes å sitte i debatt og støtte fortsatt «stø» kurs med regjeringen.

I Bærum har KrF fått under 1 prosent i 1991, 2005 og 2009 og 2019. Berømt lokalt er partiets 0 stemmer på Asker videregående i 2003, mens sønnen til partilederen gikk der. 1 stemme på Nadderud ble som manna fra himmelen i sammenligning. På Eikeli fikk KrF 0 stemmer i 2001, 2005, 2007, 2013 og 2015. Bør de da få komme igjen og igjen?

Senterpartiet var også under 1 prosent i Bærum i 2009 og 2015. Enda oftere i Oslo selvfølgelig. Hva skal vi med disse partiene på skoledebatt i Bærum, som gang på gang har vist seg irrelevante i lokal kontekst?

Skoledebatter har selvfølgelig lenge hatt et standup-preg med lapper, skilt, effekter og sanger. Jeg er usikker på om voksne er de rette til å luke i dette bedet. Den beste løsningen jeg klarer å finne er om elevene på skolene selv tar vurderingen av hvilke partier man skal invitere. En redaksjonell vurdering som man ville kalt det i et medium.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.