Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Utbyggingen på Brekkeski

Planutvalget i Bærum under ledelse av Venstres Eirik T. Bøe (til venstre) på befaring ved utbyggingsområdet i Brekkeski på Rykkinn. – Prosjektet selges inn til politikerne våre, som om det ikke skulle finnes alternativer, skriver innsenderen.

Foto: KNUT BJERKE

Vi leser i lokalavisen at noen jobber iherdig for å bygge mer, høyere og bosette stadig flere i Bærum. Noen av oss er ikke enige i fortettingen og protesterer mot denne politikken. 

Det jobbes videre i skyggen av politikerne, og våre kommunalsjefer og kommunedirektører går ikke av veien – i 2020 – for å planlegge og rasere mer dyrkbar mark. Nå har de bestemt seg for å bygge (enda flere) omsorgsboliger i kulturlandskapet og bygge ned dyrkbar mark på Rykkinn. 

Over et par år har tusenvis av skattepenger gått til konsulentselskaper, og til slutt selges dette prosjektet inn til politikerne våre, som om det ikke skulle finnes alternativer. 

Fylkesmannen satte seg imot utbyggingsplanene, men etter befaring og samtaler med prosjektlederne er ikke lenger Fylkesmannen uenig. Fylkesmannen trakk utrolig nok sin innsigelse etter befaring fordi det ikke så ut som om matjorda var særlig god, begrunnet med at «stein stikker opp i dagen». 

Dette er politikk – men ikke sant. Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), som har undersøkt kvaliteten på jord i Bærum, slår fast at 82 prosent av matjorda i kommunen har svært god jordkvalitet. 11,4 prosent har mindre god jordkvalitet, og kun 6,6 prosent av jordkvaliteten i Bærum er mindre god. 

Da tunnelene på E16 ble planlagt, var bevaring av den gode matjorda på Rykkinn et politisk argument for plasseringen. Dette er politikk, mens jeg etterlyser naturfagkunnskap og faglige innspill i denne saken. 

Vi har en hel avdeling for landbruk, natur og kulturvern med kompetente fagpersoner i vår kommune, som jeg med dette inviterer til å uttale seg. Vi som kjemper for det rike kulturlandskapet vårt, er interessert i å høre hva jordbrukssjefen og Bærum kommunes kultur- og naturforvaltere mener og anbefaler. 

Bifaller du Brekkeski-utbyggingen til politikerne våre, jordbrukssjef Gudbrand Teigen? Og hva er deres faglige vurderinger, avdelingsleder Eilev Gunleiksrud og fagansvarlig for kulturvern, Ingunn Stuvøy? Er takknemlig for svar.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.