Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Utbygging struper Risenga svømmehall

Artikkelforfatter Per Rune Eknes mener Asker kommune må se på muligheten for parkering ved svømmehallen under byggeperioden av ny idrettspark og utvidelsen av Bleiker videregående skole.

Foto: EVA GROVEN

Fra høsten av skal det bygges og rives i hele Risenga idrettspark. Det blir både moderne og spennende, men det går hardt ut over brukerne av Risenga svømmehall. Asker kommune har to flotte svømmehaller, og er i toppen av å satse på svømmeaktivitetene her i landet.

Risenga svømmehall er blitt en institusjon for mange i bygdene våre. Anlegget er godt tilrettelagt for de fleste brukere, og svært godt brukt med rundt 250.000 besøkende i året.

Med den kolossale utbyggingen spøker det for dette besøket. All parkering, bortsett fra noen få handikapplasser, blir tilbudet i en treårs byggeperiode. Det er prisverdig at det blir etablert en midlertidig parkeringsplass ved siden av brannstasjonen, og dette gjør trolig at både skoleklasser og familier kan besøke anlegget.

Imidlertid er det noen store grupper som mer eller mindre blir stengt ute av Risenga svømmehall med den parkeringsordningen kommunen legger opp til. Spesielt rammer det gruppen med nedsatt førlighet. Dette er en stor gruppe, og heldigvis er det få av dem som klassifiserer til parkeringstillatelse. Det er likevel en for stor utfordring for dem å gå den strekningen det legges opp til. Spesielt på vinterstid blir dette en kjempeutfordring.

Per Rune Eknes fra Hvalstad er tidligere president i Norges Svømmeforbund og en ivrig bruker av svømmehallen på Risenga.

Foto: KNUT BJERKE

Det er ikke slik mange konsulenter, politikere og kommunebyråkrater tror, at det bare er i helger at Risenga svømmehall blir brukt, med familier og spising av haugevis med softis. Vi snakker om en stor gruppe mennesker som kjøper seg årskort, og som har gjort det i mange år. Disse får både en unik helsegevinst samt livsglede og sosial omgang ved å ta turen til Risenga flere ganger i uken. 

Skrivebordsbaronene som har funnet denne løsningen med å bygge hele området på en gang, og stenge for parkering i inntil tre år, synes å ha liten forståelse for disse menneskene. Mange av brukerne mener de ikke har tid til å vente tre år. De fleste av dem har kanskje falt fra innen den tid.

Dette er gamle og til dels syke som klarer sin hverdag uten støtte fra det offentlige, som oftest nettopp fordi de har anledning til å komme seg til blant annet Risenga svømmehall. En omsorgsplass koster kommunen et sted mellom 500.000 - 1.000.000 i året. De faste hverdagsbrukene av Risenga sparer sannsynligvis kommunen for et 10-talls millioner kroner hvert år.

Det er heller ikke bare gamle, syke, barn, familie, unge og de som trener som benytter seg av Risenga svømmehall, det er alle slags folk. Risenga har alltid vært enkel å komme til, og med gode tilgjengelige parkeringsplasser. Imidlertid strekker ikke tiden til å benytte seg av et anlegg om man må gå kilometervis fra parkeringsplassen.

Vi er redde for Risenga svømmehall sin fremtid, og også for våre gode venner,

de ansatte sin fremtid.

Det må gå an å gå gjennom utbyggingsprosjektet en gang til. Kanskje går det an å endre litt på rekkefølgen på byggingen, og gjøre Risenga svømmehall tilgjengelig for alle?

La Risenga svømmehall leve!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.