Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Utbygging i grenseland

– Gamle Ringeriksvei 30 skal være Bekkestua sentrums utløper mot øst. Vi venter i spenning på det omarbeidede prosjektet, skriver innsenderen om planene for det gule huset.

– Gamle Ringeriksvei 30 skal være Bekkestua sentrums utløper mot øst. Vi venter i spenning på det omarbeidede prosjektet, skriver innsenderen om planene for det gule huset.

Foto: TRINE JØDAL

Tommelen opp! Planutvalget i Bærum vendte tommelen ned og sendte forslaget til nye lavblokker i Gamle Ringeriksvei 30 i retur med beskjed om å bearbeide det slik at det i større grad gir Bekkestua « … varig kvalitet og egen identitet».

Nye Gamle Ringeriksvei 30 skal ligge i grenseland mellom den nye blokkbebyggelsen og det gamle småhusområdet. Småhusområdet består av en og en halv til to etasjers trehus med grønt rundt seg. Mange har blitt ombygget og utvidet, men det åpne, grønne preget er intakt. Kleivveien fremstår som en smal villavei.

Kvalitetene ved småhusmiljøet er allment kjent og verdsatt: den lille skalaen, det grønne og frodige, det private og trygge, romsligheten og kontakten vi har med bakken. 

Det urbane sentrum har helt andre kvaliteter: Vi bor i høyden. Gateplan og rommet mellom blokkene deler vi på. Balkongene gir oss kontakt med det fri, og derfra følger vi med på gatelivet.

– Tommelen opp! Planutvalget i Bærum vendte tommelen ned og sendte forslaget til nye lavblokker i Gamle Ringeriksvei 30 i retur, skriver Knut Borgen.

– Tommelen opp! Planutvalget i Bærum vendte tommelen ned og sendte forslaget til nye lavblokker i Gamle Ringeriksvei 30 i retur, skriver Knut Borgen.

FOTO: PRIVAT

Gamle Ringeriksvei 30 skal være Bekkestua sentrums utløper mot øst. Mye er bra med sentrum. Det er konsentrert, variert og oversiktlig. Noe er blitt for høyt og massivt, men totalinntrykket er fortsatt forholdsvis lyst og vennlig. 

Dette skyldes for en stor del at den sentrale plassen mellom Fredriksenbygget og Samson er stor og åpen, at Fredriksenbygget og Bekkestua senter er lave og at Bekketorget fungerer som et pusterom. Leilighetene har balkonger mot gater og plasser, og vi inviteres inn i butikker og serveringssteder. Et urbant sted.

Det som er bygget etter krigen, fremstår som variasjoner over et modernistisk formspråk. Typiske trekk er flate tak, store, rene veggflater med lyse farger og vindusbånd. Noen av bygningene er åpne og vennlige, med gode høyder og proporsjoner, andre er ikke fullt så vellykkede. Det er med dette som bakgrunn at Gamle Ringeriksvei 30 skal finne sin form.

Et spesielt moment som gjør utformingen av Gamle Ringeriksvei 30 ekstra utfordrende, er at hjørnebygningen blir noe av det første som møter blikket når man kommer opp fra Stabekk-kanten. 

Oppgaven med å formgi nye Gamle Ringeriksvei 30 er ikke enkel. Vil den nye utløperen av sentrum ha nødvendig respekt for sine omgivelser? Vil den samtidig (får man håpe) ha sin egen identitet? Vil den bli en imøtekommende første bygning sett fra øst? Vil den kort sagt tilføre stedet kvalitet?

Vi venter i spenning på det omarbeidede prosjektet. Vil kommunen fortsatt være skjerpet og kritisk når forslaget kommer på bordet?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.