Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Utbygging av Asker sentrum — til hva?

– Mest av alt trenger vi nå tiltak for å sikre gode og nok nærområder i tettstedene våre som bygges ut nå, skriver Axel Wannag i Senior Norge, Asker.

FOTO: PRIVAT

Asker sentrum skal bygges ut, men til hva? I dag er Asker sentrum Norges hyggeligste «landsby», men vi kan fort ødelegge det oversiktlige landsbypreget vi har i dag med rimelige høyder på husene, åpne plasser og grøntområder. 

Vi kan komme til å erstatte dette med «rett opp og ned-blokker» à la Sandvika. I Budstikka 16. november 2019 ble det påpekt at Sandvika manglet møteplasser for folk både inne og ute.

Forutsetningene for en god stedsopplevelse er åpne nær-rekreasjonsområder inne i bebyggelsen, noe som er påpekt i flere større rapporter senere tid. 

Sintef Fag 65 «Bo hele livet. Nye bofellesskap og nabolag for gammel og ung» 2020 fremhever nabolaget som et sentralt forhold å passe på når vi bygger ut et område. Dette avgjør om utbyggingen vil bli vellykket eller ikke. 

«Aldersvennlig stedsutvikling» fra Norske arkitekters landsforbund 2019 peker på det samme. 

Begge rapportene understreker at skal vi lykkes med en utbygging der det skal bli godt å leve (helst hele livet ut), krever det en aktiv politisk vilje og styring av utbyggingen i langt sterkere grad enn det vi ser i dag. 

Innlegget fra Asker Stasjon & Omegn vel i Budstikka 8. september 2020 er inne på det samme.

I kommunens prosjekt «Aldersvennlig Asker» blir det sentralt at de ansvarlige tenker ut fra behovene og tilretteleggingen for de minst rørlige gruppene blant oss. 

Tenk hva eldre med rullator og små barn trenger. Det er blant annet meget korte veier til rekreasjonsområder fra der de bor. 

Vi i Senior Norge, Asker har flere ganger tidligere påpekt at vi trenger å se boligbygging og eldreomsorg i sammenheng. Asker har et boligprosjekt for flergenerasjoner på gang i Heggedal, men vi trenger flere prosjekter som dette overalt i kommunen.

Men mest av alt trenger vi nå tiltak for å sikre gode og nok nærområder i tettstedene våre som bygges ut nå. Sikrer vi ikke det, ender vi opp med steder hvor folk nok kan bo, men hvor det ikke blir så attraktivt å leve.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.